twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Bibliopovestasii va invita la cursuri in 2015

După cum bine se stie deja, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este o instituţie de cultură care asigură oricărui membru al comunităţii, servicii de informare, formare şi culturale de calitate, în condiţii adecvate, utilizând inovaţia, creativitatea şi colaborarea culturală pentru dezvoltarea cunoaşterii, susţinerea educaţiei permanente, a incluziunii sociale şi a diversităţii culturale.


Programul de voluntariat BIBLIOPOVESTASII dezvoltat de biblioteca noastră până în iunie 2015 va contribui la cresterea gradului de implicare a  membrilor comunitătii vrâncene în promovarea lecturii, a diversificării serviciilor de bibliotecă si a învătării pe tot parcursul vietii. Vom contribui împreună la punerea în valoare a dezvoltării personale, profesionale, interculturale si lingvistice a persoanelor care desfăsoară activităti de voluntariat în bibliotecă pentru comunitate si a beneficiarilor acestor servicii. 

Iar pentru că BIBLIOTECA  este si un spatiu dedicat oportunitătilor de învătare si dezvoltare continuă, un punct de informare cu privire la voluntariat si beneficiile acestuia, dar si un loc unde ideile noi de proiecte vor putea fi puse în aplicare, din ianuarie 2015 vor fi create servicii noi de bibliotecă pentru comunitatea vrânceană, cu sprijinul voluntarilor prin cursurile livrate de acestia si care vor aduce competente si abilităti noi tuturor acelora care vor participa.
Cei 13 BIBLIOPOVESTAŞI vor livra si coordona 12 cursuri gratuite pentru copii, adolescenti, adulti şi seniori.  BIBLIOPOVESTAŞI, ce au fost selectaţi din rândul elevilor, al cadrelor didactice sau trainerilor, sunt iubitori de oameni, pasionati de ceea ce fac si vă invită să-i cunoasteti si să învătati împreună.
Înscrierile pentru cursuri se fac la Sala de lectură a Bibliotecii Judetene Vrancea din str. Maior Gheorghe Sava, nr. 4 sau la telefonul 0237 231 161. Persoane de contact: Margareta Tătărus si Nicoleta Oprisan, coordonatorii programului de voluntariat.

Cursurile sunt:
1.    Blogging pentru copii si adolescenti – cursul va fi livrat de Miruna Oprea  si Andreea Neagu-Cernat, eleve în clasa a XI-a la Colegiul National ”Al. I .Cuza” Focsani, la profilul matematică informatică. Acest curs va deschide noi orizonturi copiilor si adolescentilor care cochetează cu internetul si care vor dori să-si  împărtăsească pasiunile, ideile si emotiile scriind pe un blog. Cu sigurantă vor descoperi o noua pasiune! Cursul se va desfăsura în vacante si este un curs de 6 ore, de la 9.00 la 15.00. La solicitare, poate fi livrat si adultilor.

2.    Comunicare pro-activă pentru adolescenti, tineri si adulti – cursul va fi livrat de Daniel Mocanu, trainer certificat ANC si are ca obiective să-i ajute pe participanti să aplice tehnicile de comunicare şi negociere în viata de zi cu zi precum şi în mediul scolar sau profesional, să-i ajute pe oameni să-şi pună în valoare propriile abilităti şi aptitudini; să-i învete să aplice tehnici şi metode de gestiune a situatiilor dificile si să aplice metodele de baza din domeniul vânzărilor. Cursul va cuprinde trei module: câte patru ore pe modul, trei zile consecutiv sau câte o zi pe săptămână, dimineata sau după amiaza, în functie de nevoile grupului tintă. Cursul va începe din luna ianuarie 2015, în functie de formarea grupelor. O grupă va avea 10-12 participanti şi se formează în ordinea înscrierilor.

3.    Dezvoltare personală pentru adolescenti ”VISEAZĂ SI ÎMPLINESTE!” – cursul va fi livrat de Gabriela Mocanu, trainer certificat ANC si se adresează adolescentilor cu scopul autocunoaşterii şi dezvoltării lor. Se desfăşoară pe parcursul a 7 şedinte săptămânale, câte o zi pe săptămână, pe module de câte trei ore. Adolescentii vor învăta tehnici de comunicare şi control emotional, îşi vor descoperi sensul şi menirea personală prin jocuri şi discutii libere într-un cadru plăcut şi prietenos. Metoda predării cuprinde activităti plăcute, relaxante şi antrenante. Vor învăta să înteleagă nevoile altora, să îşi poată depăşi teama de a fi în centrul atentiei, barierele de comunicare şi, cel mai important, să aibă încredere în ei! Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna februarie si va fi formată din 10 adolescenti, în ordinea înscrierii.

4.    Fotografie – cursul este adresat tinerilor şi adultilor si va fi livrat de Sorin Marius Ion.  Oamenii care au ca pasiune fotografia vor învăta cum să-şi cunoască aparatul foto, care sunt tehnicile de fotografiere dar şi cum pot fi editate fotografiile realizate. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 si care va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.

5.    Handmade pentru copiii cu vârsta între 9 şi 10 ani - cursul va fi livrat de Bianca Bălan, elevă în clasa a XI-a la Liceul de Artă ”Gh.Tatarescu” si Ana Maria Vasilescu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul National ”Al.I.Cuza” Focsani. Cursul va fi o metodă de relaxare, de stimulare proprie ,,eu vreau,, şi ,,eu pot,, şi va reprezenta o cale de exprimare, de canalizare a energiei, talentului şi imaginatiei copiilor cu vârsta de 9 şi 10 ani. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale,  o dată pe săptămână, 2 ore pe zi şi va începe din luna ianuarie 2015. Grupa va fi formată din 10 copii, în ordinea înscrierilor.

6.    Limba engleză conversatională pentru tineri si adulti – cursul se adresează persoanelor cu un nivel mediu şi avansat de cunostinte si va fi livrat de Marilena Serbănut, trainer certificat ANC  si va avea 7 întâlniri săptămânale. Participantii vor învăta cum să înteleagă mai bine un mesaj oral,  cum să extragă informatii simple dintr-un text scris, să realizeze o descriere orală, utilizând o serie de expresii cunoscute si să participe în conversatii, pe teme personale aplicând cele 5 reguli ale vorbirii fluente. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 si va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.

7.    Limba engleză pentru adulti si seniori – cursul este de initiere si va fi livrat de Miruna Oprea si Andreea Neagu-Cernat, eleve în clasa a XI-a la Colegiul National ”Al.I.Cuza” Focsani, la profilul matematică informatică. Acest curs îi va ajuta pe seniori să depăşească barierele limbii engleze şi să se poată exprima atunci când pleacă în excursii, să discute cu prietenii copiilor plecati în străinătate sau vor să înteleagă meniul calculatorului în limba engleză. Cursul va avea 6 întâlniri săptămânale, câte 1 pe săptămână, timp de 2 ore pe zi şi va începe din luna ianuarie 2015.

8.    Limba engleză pentru copiii cu vârsta de 5 si 6 ani – cursul este de initiere si va fi livrat de Marilena Serbănut, trainer certificat ANC  si va avea 6 întâlniri săptămânale, timp de 1 oră pe săptămână. Copii vor învăta cuvinte, poezii si cântecele în limba engleză prin joc si joacă. Se fac înscrieri pentru următoarea grupă care va începe în luna ianuarie 2015 si va fi formată din 6 copii, în ordinea înscrierii.

9.    Limba italiană tineri si adulti – cursul este de initiere si va fi livrat de Marilena Serbănut, trainer certificat ANC. Va avea 7 întâlniri săptămânale, timp de 2 ore pe săptămână si va începe din luna ianuarie 2015. Participantii vor învăta prin conversatie cuvinte, expresii si reguli de exprimare pentru a putea participa la diverse conversatii pe teme personale. Grupa va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierilor.

10.    ”Metode de percepere senzorială a naturii”pentru persoanele care lucrează cu adolescentii şi copiii – cursul va fi livrat de Carmen Purdel, profesor la Scoala gimnazială din Găgesti, jud. Vrancea. Acest curs se adresează persoanelor care lucrează cu adolescentii şi copii. Le va oferi acestora posibilitatea de a-i învăta să „citească” natura, să descopere limbajul acesteia, să se apropie de ea prin toata gama de simturi, să o „interpreteze” prin cântec, joc şi mişcare şi să o „picteze” în cele mai frumoase cuvinte şi culori. Vor putea apoi să-i învete pe copiii şi adolescentii cu care lucrează faptul că natura este o pictură vie şi un spatiu al creativitătii. Cursul va avea 5 şedinte, a câte 2 ore. În functie de solicitarea participantilor se poate desfăşura consecutiv, într-o săptămână, sau câte o şedintă pe săptămână, timp de 5 săptămâni. Se fac înscrieri pentru grupa care va începe din luna ianuarie 2015 si va fi formată din 10 persoane, în ordinea înscrierii.

11.    Pregătirea elevilor de clasa a VIII-a pentru examenul national – cursul va fi livrat de Violeta-Mariana Grigorică, profesor titular pe catedra de limba şi literatura română a Scolii Gimnaziale Nr. 1 Bilieşti, judetul Vrancea. Acest curs lansează elevilor de clasa a VIII-a provocarea “Să ne exprimăm!” sub forma unui curs gratuit pentru realizarea diferitelor tipuri de compuneri propuse în programa pentru Evaluarea Natională. Cursul va avea 2 întâlniri lunare, sâmbăta, câte 3 ore pe zi şi se va desfăşura până în luna iunie 2015. Primii 10 copii înscrişi vor participa la acest curs.

12.    Utilizarea calculatorului şi internetului pentru adulti şi vârstnici - este un curs de initiere care îi va învăta pe oameni cum sa folosească un calculator, să navigheze pe internet si să vorbească cu cei dragi aflati la mare distantă. Se fac înscrieri 2 grupe care vor începe în luna ianuarie 2015 si fiecare grupă va fi formată din 6 persoane, în ordinea înscrierii. Cursurile vor fi livrate de Mihai Gonciar si Silvia Robu, elevi în clasa a XI-a la Colegiul National Unirea si Edward Porumboiu, elev în clasa a XI-a la Colegiul National ”Al.I.Cuza” Focsani. Cursurile vor avea 6 întâlniri săptămânale, câte una pe săptămână, timp 2 ore pe zi.

Programul de voluntariat  BIBLIOPOVESTASII face parte din proiectul national ”Raftul cu initiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” care este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014. Proiectul îsi propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul celor 16 biblioteci publice din România selectate în proiect, care să ofere oportunităti calitative de implicare a cetătenilor de orice vârstă în beneficiul comunitătilor pe care le deservesc.