twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Potpourri si a zecea saptamana in Sicilia


A trecut vacanta si iată-mă din nou pe baricade. Săptămâna aceasta am ecologizat plaja din Messina si am călătorit în Terrasini – Provincia Palermo, pentru proiectul cu tema Cetătenia activă si voluntariat. La final de săptămână am făcut trekking urban (plimbare arheologică) pentru a cunoaste cele mai ascunse comori pline de istorie din Messina.



Pe ultima sută de metri înainte de etapa finală a proiectului national Cetătenia activă si voluntariat, promovat de Ministerul Muncii si Politicilor Sociale în colaborare cu asociatii de voluntariat regionale (CESV de asemenea) si care s-a desfăsurat la Terrasini, o localitate pe malul mării la 30 de km de Palermo, am luat parte la o altă activitate premergătoare care a avut ca obiectiv ecologizarea unei zone de pe plaja din Messina. Protagonistii au fost tot elevii de la Liceul Nautic care sunt implicati în proiect si care ne-au însotit si la Terassini iar activitatea a vizat constientizarea tinerilor asupra necesitătii implicării active în probleme sociale si importanta voluntariatului. Pentru câteva ore tinerii, însotiti de profesorii coordonatori si reprezentanti oficiali, au ecologizat plaja si au învătat ce înseamnă responsabilitate, respect fată de mediul înconjurător, lucrul în echipă si, în general, comportament matur fată de tot ceea ce ne înconjoară.

La Terrasini a fost organizat practic un Campus Regional denumit Spaccadinanza, I Republicca dei Raggazi unde echipa de lucru s-a mărit la aproximativ 150 participanti pentru că au participat tineri si voluntari din celelalte regiuni implicate în proiect (Patti, Corleone, Marsala, Palermo si Catania). Timp de două zile toată lumea a fost antrenată în activităti care au vizat o anumită arie tematică: mediu si aspecte legale, teritoriu, drepturi si aspecte legale, cultură si raporturi între generatii, sustenabilitate si stiluri de viată cu scopul de a anima la tineri spiritul comunitar si a dezvolta un stil de viată non-individualist pentru a se simti parte integrantă a comunitătii. Tinerii si-au pus imaginatia la încercare creând din cartoane si alte materiale diverse, un oras al tinerilor, un oras al viitorului în care toată lumea se implică, este responsabilă si participă activ la viata comunitătii. Ideile au fost extraordinare si lucrul în echipe i-a mobilizat si pe elevi si pe însotitorii lor, profesori si voluntari din fiecare regiune. La final, tot împreună au distrus tot ceea ce au lucrat o după-amiază întreagă rămânând să reconstruiacă totul de la început (pentru a întări ideea de cetătenie activă). De asemenea fiecare scoală participantă a avut de pregătit un film pe tema cetăteniei si participării active, cu mesaje sociale, despre responsabilitate, siguranta stradală si consumul de alcool, toate bine realizate. Weekendul a fost animat de un rapper, Othelloman, care i-a incitat la dans, la glume, la actiune responsabilă si matură. Printre picături am reusit să admir si să savurez peisajul mirific în care am petrecut aceste două zile, cu muntele care se prăbusea în mare, cu nisipul fin al plajei, cu apa care era limpede ca si cristalul (la propriu), cu cel mai frumos apus si răsărit de soare de pe terasa înaltă a hotelului.


Continuarea articolului o gasiti pe www.potpourri.ro