twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Biblioteca Răcoasa câstigătoarea unei finanţări cu Proiectul 'Si copiii romi au dreptul la informaţii'


Biblioteca Publică Răcoasa din judeţul Vrancea este câştigătoarea unei linii de finanţare prin programul de plăţi directe desfăsurat de Fundaţia IREX in regiunea sud-est.

Pentru această linie de finanţare au fost selectate patru proiecte, din care unul este din Vrancea, comuna Răcoasa, iar perioada de implementare pentru proiectele câstigătoare va fi decembrie 2013 - martie 2014. 

    Proiectul Si copiii romi au dreptul la informaţii este iniţiat de Ghiţă Vlădoiu, membru ANBPR – Filiala Vrancea, bibliotecar la Biblioteca Publică Răcoasa care va oferi cursuri gratuite de iniţiere în folosirea calculatorului pentru copii romi din clasele I-VIII.Prin programul Biblionet implementat şi coordonat la nivel judeţean, de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Biblioteca  Publică Răcoasa a fost dotată, în anul 2010, cu echipamente IT de ultimă generaţie ce vor fi utilizate în cadrul acestui proiect.

 În comuna Răcoasa exista o comunitate de 580 romi, mulţi dintre aceştia neavând posibilitatea de achiziţionare a unui calculator şi nici cunoştinţele necesare pentru utilizarea acestuia. Astfel, un număr de aproximativ 60 de elevi din clasele I-VIII, vor fi instruiţi să utilizeze noile tehnologii, vor putea beneficia gratuit de internet, imprimantă, scanner, de programul educativ Intuitext, util pentru diferite teme şcolare iar unii dintre ei vor învăţa să comunice, prin intermediul reţelelor de socializare, cu părinţii lor plecaţi în străinătate.

Copiii şi adulţii de etnie romă vor învăţa să utilizeze calculatoarele şi în acelaşi timp părinţii acestora vor avea acces la informaţie, înţelegând mai bine de ce este importanta şcoala pentru dezvoltarea copiilor. Bibliotecarul va fi ajutat în derularea cursurilor de doi voluntari iar Primăria Răcoasa va susţine proiectul punând la dispoziţie consumabilele necesare pentru buna desfăşurare a proiectului.


Biblioteca va câştiga în rândul utilizatorilor şi această categorie a comunităţii iar la cursurile derulate de bibliotecă vor participa atât copiii cât şi părinţii acestora -  20 de adulţi care au abandonat şcoala.
La nivelul localităţii nu mai există un astfel de serviciu iar înfiinţarea acestuia va contribui la educarea copiilor si adulţilor romi, aducând valoare comunităţii dar si imaginii Bibliotecii Publice din Răcoasa.