twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Prezente vrâncene la Târgului Inovatiilor de bibliotecă din Chisinău


Reprezentanti ai Bibliotecii Judetene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea au participat marti, 3 decembrie 2013 la prima editie a Târgului Inovatiilor de bibliotecă organizat la Chisinău, Republica Moldova, de Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Culturii, Biblioteca Natională, Asociatia Bibliotecarilor, Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu Chisinău si comunitatea de biblioteci publice din Rep. Moldova.

 

Târgul a fost o premieră la nivelul Republicii Moldova  si a prezentat cele mai inovatoare, creative si interesante servicii de bibliotecă implementate cu ajutorul tehnologiilor moderne pentru dezvoltarea comunitătilor.  În cadrul târgului, bibliotecarii si vizitatorii au avut ocazia să participe la mai multe ateliere de lucru sustinute de facilitatori din România, Letonia, SUA si din Rep. Moldova. S-au desfăsurat în paralel ateliere demonstrative, paneluri de discuţii, ceremonii de înmânare a premiilor, flash-mob-uri, karaoke, precum şi concursuri sponsorizate de parteneri şi susţinători.

Biblioteca Judeteană Vrancea a pregătit o prezentare a câtorva servicii derulate prin intermediul programului BIBLIONET, destinate copiilor si adolescentilor.   ”TRANSFORMERS sau din secretele reinventării serviciilor de bibliotecă pentru copii si adolescenti” a dezvăluit câteva ”secrete” despre capacitatea de TRANSFORMARE si REINVENTARE a serviciilor de bibliotecă, a bibliotecarilor si a comunitătii vrâncene, despre programul BIBLIONET în România, prezent si viitor în bibliotecă, despre programe, servicii si parteneriate pentru comunitate si nu în ultimul rând, despre cum implicarea bibliotecarilor în proiecte si programe poate dezvoltă competente si abilităti copiilor si adolescentilor vrânceni. Prezentarea poate fi accesată aici.  

Târgul a oferit o oportunitate unică de a reuni întreaga comunitate a bibliotecarilor pentru a face schimb de experienţă şi a-si împărtăsi  bunele practici, precum şi de a promova servicii inovative pentru comunitate, dezvoltate în bibliotecile publice. Astfel, 54 din cele mai promitătoare biblioteci au prezentat inovatiile din domeniile incluziune digitală, sănătate, business, e-guvernare, cultură, recreere si comunicare. Acestea vin să demonstreze că bibliotecile publice pot oferi mai mult decât carte si că acestea evoluează pentru a răspunde nevoilor moderne ale cetătenilor din Republica Moldova. 

Au fost prezenti peste 300 de bibliotecari si reprezentanti ai autoritătilor publice atât din regiunile Republicii Moldova  cât si din bibliotecile publice din România, Ucraina, Letonia si Polonia. De asemenea, la târg au participat parteneri ai bibliotecilor publice din sectorul non-guvernamental si privat, precum Centrul de Guvernare Electronică, Cisco, Daac Systems, Mobimall, Moldtelecom si XEROX.


Programul Novateca este parte a Initiativei Global Libraries a Fundatiei Bill si Melinda Gates si se concentrează pe facilitarea accesului public la tehnologii informationale si de comunicare prin intermediul bibliotecilor publice din tară. Prin intermediul acestui program au fost dotate 68 de biblioteci publice din Moldova cu tehnologii moderne si calculatoare pentru accesul gratuit al publicului la Internet. De asemenea, pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 6 Centre Regionale de Formare, care au instruit peste 250 de bibliotecari pentru a putea utiliza noile resurse tehnologice în beneficiul comunităţilor.

Etapa pilot a programului Novateca este implementată de IREX în cooperare cu Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internatională (USAID).