twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Festivalul Folcloric 'Poiana Negari' 2014 @ Jitia


Festivalul Folcloric 'Poiana Negari' 2014 
Duminica, 10 august 2014, ora 11:00


Ajuns la a XLVII-a editie Festivalul Folcloric de la Jitia, reprezintă o sărbătoare a cântecului, dansului şi portului popular râmnicean. Evenimentul se va desfaşura duminică 10 august, având drept scop cunoaşterea, promovarea şi valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităţilor de pe Valea Râmnicului.

Anul acesta începând cu ora 11.00, pe scena de la Poiana Negari vor urca ansamblurile tradiţionale vrâncene din Nereju, Năruja, Spulber, Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”, urmând ca după amiază să evolueze cele de pe Valea Râmnicului Sărat: Dumitreşti, Chiojdeni, Vintileasca şi Jitia.

Festivalul Folclorului Vrâncean îşi are originea în Ţara Vrancei, acolo unde la 24 iulie 1966 pe Podul Nărujei a avut loc prima ediţie, la care au participat mii de oameni. Din anul 1968, după înfiinţarea actualului judeţ – Vrancea, la care se adaugă şi comunele din jumătatea de Est a fostului judeţ/raion Râmnicu Sărat, festivalul este reorganizat. Este conceput sub formă de concurs al formaţiilor, soliştilor şi creatorilor populari, fiind extins, în afară de Ţara Vrancei şi la celelalte arii etnofolclorice, precum cele de pe văile Râmnicului (superior), Milcovului şi Suşiţei.

De-a lungul timpului, Festivalul Folclorului Vrâncean a reuşit să-şi realizeze finalitatea esenţială şi anume: valorificarea creaţiei populare tradiţionale şi contemporane din toate aşezările judeţului, cu acordarea unor atenţii speciale datinilor şi obiceiurilor populare locale. În acest fel se explică divizarea festivalului, începând cu ediţia a XXI-a din 1979, în stagiunea de vară, cea mai extinsă şi bogată, şi stagiunea de iarnă, destinată a încuraja şi promova obiceiurile prilejuite, în principal, de sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou.

Jitia a devenit, încă de la început, unul dintre centrele de reprezentare zonală (Valea Râmnicului), îndeosebi în stagiunea de vară. Înainte de anul 1989, festivalul se ţinea la Poiana Mărului, în apropierea schitului ctitorit de călugarul Vasile “Carpatinul” în sec. XVIII. Dupa revoluţie, autorităţile l-au mutat în Poiana Negari, aflată pe partea stângă a Drumului Naţional DN 2N, ce leagă Jitia de Drumul European E 85.

Ca vatră etnofolclorică aflată în zona de interferenţă Vrancei şi Buzăului, aşezarea constituie o prezenţă activă, distinctă în viaţa culturală a judeţului. La nivel local funcţionează Ansamblul Folcloric “Chindia” şi formaţia de dansuri bărbăteşti “Brâul de la Jitia”, înfiinţate de Dumitru Borcăiaş, directorul căminului cultural de atunci .