twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Expoziţia de fotografie Bisericile Muzeului Ţăranului @ Ateneu


Expoziţia de fotografie Bisericile Muzeului Ţăranului
19 februarie - 12 martie 2015

Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focşani
organizează în perioada 19 februarie – 12 martie 2015, în foaierul Ateneului Popular, expoziţia de fotografie Bisericile Muzeului Ţăranului. Expoziţia conţine imagini mai puţin cunoscute ale celor şase biserici din lemn care se află în custodia Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Vernisajul va avea loc joi, 19 februarie 2015, ora 18.00.

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condiţiilor socio-economice şi istorice, o convingătoare demonstraţie de continuitate a unei vieţi spirituale de veche tradiţie, un patrimoniu inestimabil pe plan naţional şi universal. Acestea sunt documente de certă autenticitate, nu numai prin elementele înfăţişării lor, ci şi prin rolul pe care l-au îndeplinit în viaţa românilor, în special a transilvănenilor: tribună naţională, şcoală, aşezământ de cultură şi artă.

Datând din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparţinând zonei Aradului şi Hunedoarei, care fac obiectul acestei expoziţii, este o elocventă mărturie a măiestriei meşterilor ţărani-zugravi. Deşi la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic – Cina, Judecata şi Batjocorirea Mântuitorului, Drumul spre Golgota, Purtarea Crucii, Răstignirea, Plângerea Mântuitorului şi Învierea.

De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli şi îngeri, chipuri de prooroci şi muceniţe, în decor de arcade, Arhanghelii Mihail şi Gavriil înconjuraţi de cete îngereşti.

Expoziţia va putea fi vizitată la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focşani până pe 12 martie 2015, în foaierul instituţiei.

Intrarea este liberă.