twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Evenimente @ Biblioteca Judeţeană Vrancea cu ocazia sărbătoririi Zilei internaţionale a cărţii pentru copii

Biblioteca vă invită joi, 2 aprilie 2015 la evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei internaţionale a cărţii pentru copii.

 
Prima activitate va debuta joi, 2 aprilie ora 11.00 la Adăpostul Temporar pentru  Copilul Delincvent şi din stradă, situat în Focşani, Str. Cuza Vodă nr.56, unde va fi lansat Proiectul Suflet de copil.
Proiectul educaţional Suflet de copil a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu Vrancea în colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea şi se adresează rezidenţilor Adăpostului Temporar pentru Copilul Delincvent şi din stradă.
Proiectul a fost primit cu o mare deschidere din partea reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Vrancea tocmai pentru scopul pe care şi l-a propus biblioteca de a desfăşura activităţi educaţionale, de promovare a drepturilor copilului şi de a contribui la reinserţia familială şi socială a copiilor şi tinerilor primiţi în regim de urgenţă, rezidenţi în acest centru.
Colectivul de bibliotecare de la Secţia pentru copii şi tineret a bibliotecii, care vor coordona acest proiect, şi-au propus să realizeze împreună cu aceşti tineri mai multe activităţi educaţionale prin care vor aduce lumea cărţilor mai aproape de sufletul acestor copii.
Pentru început, vom contribui prin donaţii la completarea bibliotecii pe care o deţine Adăpostul Temporar pentru  Copilul Delincvent şi din stradă şi, pe acest suport, va iniţia şi un Club de lectură.
Alături de acesta vor fi iniţiate un Clubul de desen, ce va avea ca finalitate realizarea cărţii “Din suflet de copil” (ce va cuprinde desenele şi textele copiilor) şi, nu în ultimul rând, un Club de hand-made. Aceste cluburi vor explora şi pune în valoare latura sensibilităţii şi a creativităţii copiilor iar la întâlnirile cu cei mici vor avea loc și proiecţii  de filme din colecţiiile bibliotecii. Pe viitor vor fi organizate expoziţii volante cu desenele şi obiectele realizate de aceşti copii instituţionalizaţi.



În paralel, pe parcursul zilei de joi, 2 aprilie, la Secţia pentru copii şi tineret va fi organizată Ziua Porţilor Deschise în care cei care vor păşi pragul bibliotecii vor fi invitaţi să participe la acţiunile interactive Sertarul din bibliotecă.

Ziua  internaţională a cărţii pentru copii va continua la Sediul Central al Bibliotecii Judeţene Vrancea începând cu ora 15.00  unde se va desfăşura proiectul Surpriză Literară.
 Iniţiat de G.C.R.S. (Global Confederation of Roumanian Students) în colaborare  cu Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu Vrancea, proiectul se va  desfăşura în Focşani, Adjud şi Panciu şi îi are ca parteneri pe voluntarii din proiectul  BiblioPOVESTAŞII.
Surpriză literară va fi un eveniment cultural-educativ cu scop umanitar ce va avea ca finalitate dăruirea unor surprize literare şi a unor cadouri simbolice (ouă de ciocolată) copiilor din orfelinate sau elevilor defavorizaţi.  Vor fi prezenți la evenimentul nostru și 25 de copii de la centrele de copii aparținând D.G.A.S.P.C. Vrancea care vor primi cu drag frumoasele versuri și darurile în cărți, ouă de ciocolată și jucării.


“Principalul mijloc de realizare a acestui obiectiv vor fi prezentarea unor momente poetice din literatura română interpretate de voluntarii bibliotecii - BiblioPovestașii, finalizate cu donații sub formă de dulciuri, respectiv ouă de ciocolată, pentru a aduce un zâmbet pe chipurile copiilor în aşteptarea sărbătorilor de Paște.
Scopul G.C.R.S. este de a provoca elevii instituțiilor de învățământ din România la o confruntare culturală, materializată prin recitarea din literatura română. Mai mult decât atât, proiectul "Surpriză literară" contribuie activ la creșterea interesului pentru creația artistică al cărei mijloc de exprimare este creativitatea. Pe lângă acestea, un gest plin de bunăvoinţă pentru un copil aflat într-un centru de plasament nu înseamnă numai un zâmbet și o poezie, ci și un gest  de dăruire din partea liceenilor care vor fi implicaţi.
    Pentru a spori numărul participanţilor la proiect, elevii care au spus "Da" provocării vor fi recompensaţi de organizaţia nonguvernamentala G.C.R.S. cu o diplomă recunoscută la nivel naţional/internaţional.
Evenimentul îşi propune încurajarea relaţionării elevilor cu pasiuni comune, dar și preocuparea şi implicarea acestora în problemele comunităţii.
    De ce “Oul de ciocolată”? Având în vedere că sărbătoarea “Învierii Domnului” se aproprie, am decis că acesta să fie elementul principal din activitatea noastră. Ne dorim să punem în valoare poezia și literatura română dar și zâmbetul copiilor care vor primi oul de ciocolată cu o surpriză-jucărie. Orice sponsor, care doreşte să se alăture în acest demers, este binevenit.” Sandu Mihai –Director Judeţean G.C.R.S.
      Coordonatorii acestui proiect sunt: Sandu Mihai – Director Judeţean, Iamandi Alexandra, Mihai Bucur, Androne Adrian, Lazăr Cosmin, Sorina Constandache, Cristina Maria Apostu – Panciu și Margareta Tătăruş – coordonator al programului de voluntariat BiblioPovestașii.