twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Douăzeci şi şase de ani de la moartea ziaristului vrâncean Leon Kalustian



La 17 octombrie 1908  se naşte la Focşani  Leon Kalustian - primul copil al familiei Sarkis Kalustian (1867-1921) – armean ajuns prin vitregiile istoriei în ţinuturile Vrancei şi al Iuliei Kalustian, născută Gherghel (1876-1948) – româncă din Ardeal. În oraşul de pe Milcov, urmează cursul primar şi o clasă de liceu, după care se pregăteşte ca autodidact. Părăseşte de tânăr, la vârsta de 20 de ani, oraşul Unirii şi se stabileşte în Bucureşti. În anul 1926 îl întâlnim deja în presa de stânga a vremii, fiind un pamfletar de temut apărând valorile democraţiei. În anii treizeci scrie neiertător despre dreapta şi extrema dreaptă românească, despre hitlerism, fascismul italian, legionarismul şi cuzismul prezente, ca ideologii de masă, în societatea românească. 

Biblioteca Judeţeană  Duiliu Zamfirescu Vrancea şi-a asumat misiunea de  promovare a personalităţilor cultural-ştiinţifice şi literare care s-au născut sau care şi-au legat o parte a activităţii lor creatoare de meleagurile vrâncene, creând fonduri şi colecţii speciale din opera acestora.  În acest sens, Fondul documentar Leon Kalustian este constituit din peste 1000 de cărţi  cu tematica variată. Majoritatea sunt cărţi de literatură română şi universală, istorie, filozofie, religie, artă şi geografie cuprinzând descrieri de călătorii din diferite zone ale lumii. Pe lângă acestea, fondul include lucrări de drept, astronomie şi ştiinţe naturale, precum şi de medicină. Fondul cuprinde şi biografii despre numeroase personalităţi dar şi cărţi cu autograf. Multe lucrări sunt în limba franceză. În donaţia de carte provenită din biblioteca personală a lui Leon Kalustian se regăsesc şi câteva cărţi scrise în limbile italiană, germană, engleză, latină şi maghiară. În anul 2007, domnul Ioan Codreanu, nepotul scriitorului, donează Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea documente originale, fotografii, scrisori olografe şi obiecte care au aparţinut marelui publicist. Pe lângă acestea se adaugă ziare şi reviste cu articole despre viaţa lui Leon Kalustian. Donaţia mai include două filme documentare: Bucureştiul necunoscut – o evocare a celebrei cafenele literare Capşa şi Publicistul şi epoca sa – convorbire cu Vartan Arachelian realizate de Televiziunea Română şi patru crochiuri cu portretul lui Leon Kalustian semnate de PIM şi de Ştefan Popa Popas. 



Din anul 2005, Sala Periodice a bibliotecii a primit numele „Leon Kalustian”.
Cu ocazia împlinirii a 26 de ani de la moartea ziaristului vrâncean Leon Kalustian si a împlinirii a 40 de ani de la publicarea volumului Conspiratii sub cer deschis, la sediul central al Bibliotecii Judetene este organizată o expozitie de documente si cărti care evocă personalitatea lui Leon Kalustian.

Invităm cititorii interesati să cunoască o fatetă a personalitătii lui Leon Kalustian, să acceseze acest link.