twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Concert de muzica clasica persana @ Ateneul Popular


Concert de muzica clasica persana 
Miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 19:00

Despre  sufi şi muzica persană
Muzica sufi are rol devoţional şi de meditaţie şi este practicată de membrii comunităţii ce poartă acest nume. Mişcarea sufi a început în India (pe teritoriul actualului Pakistan) în secolul VIII şi este răspândit astăzi mai ales în Persia, dar şi în Liban, Turcia şi India. În centrul vieţii acestei mişcări se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu şi oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilităţii lui Dumnezeu. Filosofia sa este influenţată de mai multe religii: creştinism gnostic, buddhism, zoroastrism, hinduism şi are la bază apropierea faţă de Dumnezeu prin cunoaştere mistică, iubire şi asceză. De-a lungul secolelor, poeţii sufi au devenit cunoscuţi în întreaga lume: Rumi, Hafiz, Bulleh Shah, Amir Khusrow sau Khwaja Ghulam Farid.

Cel mai cunoscut gen al muzicii sufi este qawwali întâlnit în special în India şi Pakistanul de astăzi, însă este parte şi din ceremonialul Sema al Dervişilor rotitori, a cărui muzică se numeşte ayin, un gen vocal instrumental popular în Turcia. Un alt gen care aparţine culturii din Vestul Africii este gnawa, iar sufi din Indonezia, Afghanistan şi Moroc folosesc, de asemenea, muzica în practica lor. Genurile laice ale sufiţilor sunt ghazals şi kafi, piese acompaniate de percuţie şi armoniu,  scrise pe versuri ale poeţilor menţionaţi anterior.

Muzica clasică persană este una modală şi monodică, asemănătoare din punct de vedere al concepţiei celei bizantine şi celei indiene. Cel mai spectaculos în lumea maqamurilor este acordajul. Putem găsi în interiorul unei scări muzicale trei distante de trei sferturi de ton, incredibil de consonante în structura acestora. Muzicologii ultimelor decenii au putut remarca bogăţia melodică şi distincţia acesteia. Deşi suntem astăzi familiarizaţi mai mult cu muzica clasică a Occidentului, cea orientală nu este cu nimic mai prejos, fiind nu doar purtătoarea unei tradiţii locale şi a unui mesaj spiritual, dar fiind foarte elaborată şi rafinată.
Cleopatra David

Artiştii:

Compozitorul Saeed Dadkhah Tehrani (setar, voce, tambur) s-a născut în 1974 în Isfahan, Iran. A început studiul muzicii persane în copilărie şi a cântat în festivalurile sufite. A studiat maqamurile tradiţionale persane şi muzică vocală cu celebrii Ali Rostamian şi Mohammad Reza Shajarian şi setar şi compoziţie cu Mohammad Reza Lotfi Tehrani este maestru sufi şi specialist în poezie persană şi a susţinut recitaluri, conferinţe şi concerte în Iran şi Turcia.

Hossein Sanaei (kamancheh, vioară)
Hossein Sanaei s-a născut în Isfahan, Iran, în data de 25 octombrie 1982. a învăţat vioară în oraşul natal şi este dedicat stilurilor tradiţionale persane, folosind vioara pe acordajul muzicii persane. A studiat cu maeştrii: Homayoun Khorram şi Abolhassan Saba. Sanaei stăpâneşte şi instrumentul tradiţional kamancheh (instrument cordofon cu arcuş) şi setarul (instrument cu corzi ciupite). Cântă muzică tradiţională persană, muzică clasică sufi şi muzică populară. De asemenea, a încercat şi fusion şi world music A absolvit cursurile de teoria muzicii, compoziţie şi armonie în Iran. În 2011 a fost invitat în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, unde a susţinut un concert alături de Grigore Leşe.

Sorin Bunda (Sudhir) tabla: A înceut studiul muzicii cu vioara la Scoala de muzica si arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucuresti şi au urmat studii de muzică clasică indiana vocal si percutie (tabla) la Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000).

Program:

1.Compozitor Saeed Dadkhah
Versuri: Hafez
Lucrarea Dashti avaz  în Homayoun şi Dashti maqm (maqam sunt modurile din muzica clasică persană)
Mişcările: bidad şi shoshtari gosheh, secţiune improvizatorică
Interpretează:
Saeed Dadkhah: Setar şi voce
Hossein Sanaei: Vioară

2.Compozitor Saeed Dadkhah
Compoziţie în
Mişcările: Abouatta – Shour – Dashti - Chahargah
Versuri: Rumi şi Hafez
Interpretează:
Saeed Dadkhah: Setar şi voce
Hossein Sanaei: Kamancheh