twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Duiliu Zamfirescu - 95 de ani de la moartea scriitorului şi diplomatului vrâncean



La 3 iunie 1922, se stingea din viaţă, la numai 64 de ani, Duiliu Zamfirescu (1858-1922), cel cea avea să devină un veritabil blazon literar şi cultural al ţării noastre şi al Vrancei deopotrivă. 

Născut la Plăineşti (azi Dumbrăveni), Duiliu Zamfirescu  a avut un destin şi o carieră diplomatică şi literară pe măsura puternicei sale personalităţi, care a excelat în literatura noastră şi a dat o notă aparte diplomaţiei româneşti a timpului. 

Secretar de legaţie la Roma, unde şi-a întemeiat o familie şi a intrat în înalta societate a locului, Duiliu Zamfirescu a contribuit prin colaborarea sa constantă cu presa literară românească şi societăţile culturale din ţară, la dezvoltarea şi înnoirea literaturii române.

Autorul celebrului roman Viaţa la ţară, din ciclul Comăneştenilor, creator al simbolicului personaj Tănase Scatiu şi al romanului epistolar-filozofic Lydda, Duiliu Zamfirescu este cunoscut şi pentru bogata sa contribuţie în publicistica vremii, dar şi pentru captivanta şi unica, în felul ei, corespondenţă cu Titu Maiorescu.

Duiliu Zamfirescu a fost ales membru titular al Academiei Române (1908) şi, în anul 1916, preşedintele Societăţii Scriitorilor Români. A avut un rol activ în diplomaţia şi politica românească ocupând funcţiile de ministru plenipotenţiar în Comisiunea Europeană a Dunării, ministru de externe în guvernul Averescu, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi senator de Putna.

Personalitate apreciată şi controversată deopotrivă, Duiliu Zamfirescu „ne lasă moştenire o lecţie de comportament politic, patriotic şi european totodată” aşa cum afirma istoricul literar Ioan Adam,  reprezentânt prin aceasta, dar şi prin contribuţia sa literară un model de „european bine temperat” aşa cum îl numea istoricul literat amintit. 

Biblioteca Judeţeană Vrancea, care poartă numele scriitorului şi diplomatului, organizează, miercuri, 31 mai 2017, ora 10.30, cu prilejul celor 95 de ani de la moartea acestuia, o activitate de comemorare care se va desfăşura în Cimitirul Sudic, la mormântul scriitorului. Vom fi onoraţi să ni se alăture toţi cei care doresc să îşi îndeplinească, odată cu noi, această datorie morală faţă de unul dintre cei mai importanţi oameni ai Vrancei şi faţă de valorile sale autentice.