twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

'CĂRŢILE EROILOR ŞI ALE RĂZBOIULUI' - Expoziție itinerantă în mausoleele din Vrancea


În perioada 2016-2018, România serbează trei evenimente centenare de înaltă rezonanță istorică: intrarea României în Primul Război Mondial, victoriile răsunătoare de la Mărăști, Mărășești, Oituz și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, repere istorice care au  dat măsura de glorie a poporului român, în contextul Primului Război Mondial.

Este șansa noastră de a traversa împreună aceste momente de omagiere a trecutului nostru și este, de asemenea, o datorie morală, o datorie de onoare, să punem în valoare, cu demnitate și mândrie, aceste evenimente istorice, pentru cei de astăzi și pentru cei de mâine - ”Întru slava eroilor neamului”, așa cum s-a scris, cu evlavie, pe frontispiciul Mausoleului de la Mărășești.

Peste tot în țara noastră, istoria mai veche sau mai nouă a lăsat urme ale vitejiei, izbânzii și ale morții eroice. Dar numai pe acest picior de plai românesc s-a strigat ”Pe-aici nu se trece!”, iar acest strigăt de luptă și de victorie a traversat un secol și ne umple pieptul de mândrie și astăzi!

Niciun județ, nicio parte de țară, nu are atâtea monumente și cimitire închinate ostașilor români și străini din Primul Război Mondial, cum are Vrancea eroică. În mausoleele de la Mărășești, Mărăști, Soveja, Focșani – simboluri sacre  ale istoriei noastre – odihnesc, pentru veșnicie, spre pildă și necesară aducere aminte, mii și mii de eroi, peste mormintele cărora, generații și generații așează tricolorul românesc și florile recunoștinței.

Tema recunoștinței este vie și astăzi, când elogiul nostru se cuvine să fie pe măsura faptelor înaintașilor, pentru ca părinții, bunicii, veteranii noștri să fie siguri că învățăm lecțiile istoriei!

De aceea, în an de CENTENAR, Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea va derula, în perioada 28 septembrie – 1 decembrie 2017, sub egida Consiliului Județean Vrancea, proiectul:  Expoziţie de carte itinerantă ”Cărţile eroilor şi ale războiului “ în cadrul Centenarului Primului Război Mondial – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz.

Acest proiect de evocare și omagiere a eroilor a fost finanțat  prin Hotărârea de Guvern nr.472/2017, din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziţia Guvernului, prevăzută în bugetul pe anul 2017 al Judeţului Vrancea.

Programul pentru prima activitate din proiect se va derula astfel:


2 NOIEMBRIE 2017
 Locul de desfășurare: MAUSOLEUL MĂRĂȘEȘTI

Ora 11.00
o    Lansare de carte: VASILE MALANEȚCHI. Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de la Mărășești al poetului Alexei Mateevici. Prezintă domnul Vasile Malanețchi – director al Muzeului Național de Literatură din Chișinău, Republica Moldova
o    Grupul vocal ”Coronița satului” al parohiei Liești, județul Galați, coordonator preot Gabor Constantin
o    Proiecția diaporamei ”Alexei V. Mateevici s-a întors la Movileni!”
•    Prezintă preot Chirvase Stelian, parohia Movileni, județul Galați.
o    Lansare de carte: ALEXEI MATEEVICI. Scrieri de pe frontul românesc. Volum îngrijit, studiu introductiv și cronologie de Ștefan Andronache. Tecuci, Editura Grapho Press, 2017.
•    Prezintă preot Joghiu Gheorghe, protopop Protoieria Tecuci
o    Proiecția diaporamei ”Alexei Mateevici pe meleagurile tecucene și vrâncene - aug. 2017 – 1080”
o    Prezintă Ștefan Andronache – Director Biblioteca Municipală ”Ștefan Petică” Tecuci
o    Vernisajul expoziției documentare de fotografii ”Itinerariile prin România ale preotului-poet Alexei Mateevici, decembrie 1916-iulie 1917”


o    Lansări și prezentări de carte:
•    VASILE MIHĂILESCU. Ai văzut un Rege plângând, cititorule?: Amintiri din Campania pentru întregirea neamului 1916-1918. Ediție îngrijită de Mihail Adafini și Mihai Liviu Adafini, Sibiu, Editura A.T.U., 2015.
•    MIHAIL ADAFINI. Orașul Panciu în timpul Războiului pentru Întregirea României. Sibiu, Editura A.T.U., 2017.
o    Prezintă domnul Mihail Adafini – profesor Liceul Teoretic ”Ioan Slavici” Panciu și președintele Filialei Vrancea a Societății de Științe Istorice din România
•    AUREL NECULAI, STĂNEL ION. Mărășeștii în fapte și imagini. Focșani, Atec, 2017.
o    Prezintă domnul Aurel Neculai – profesor de istorie la Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” Mărășești,
•    Vernisajul expoziției de cărți poștale din colecția personală a domnului Aurel Neculai
•    Vernisajul expozițiilor  de carte, fotografii și medalii din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea, colecționarilor Petre Mincu (Focșani), Aurel Neculai (Mărășești), Ioan Codreanu (București).
o    Prezintă Teodora Fîntînaru, Managerul Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea şi Adrian Țiglea, PR-ul Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea
•    Grupul vocal ”Coronița satului” al parohiei Liești, județul Galați, coordonator preot Gabor Constantin
•    Vizitarea Mausoleului de la Mărășești.

Participă elevi, cadre didactice, bibliotecari de la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” din Focșani, Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” din Focșani, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești, utilizatori ai Bibliotecii Orășenești din Mărășești și membri ai CARP Milcovul Focșani.

       Parteneri: Muzeul Vrancei, Primăria Orașului Mărășești, Biblioteca Municipală ”Ștefan Petică” Tecuci, Protoieria Tecuci, Biblioteca Orășenească Mărășești, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu” Mărășești, Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Focșani, Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu” Focșani și CARP Milcovul Focșani.
      Proiectul va continua cu activități închinate EROILOR din Primul Război Mondial la Mausoleele de la Mărăști – 9 noiembrie, Soveja – 15 noiembrie și Focșani – 29 noiembrie 2017. Am pregătit pentru comunitatea noastră, lansări și prezentări de carte, expoziții de carte, fotografii, cărți poștale și medalii, dialoguri și invitați speciali din România și Republica Moldova, vizionări de filme istorice și vizite ghidate în Mausoleele vrâncene.

Suntem convinși că evocarea și omagierea, alături de comunitatea  vrânceană, a luptelor din Primul Război Mondial, a personalităţilor Armatei Române, a rolului vrâncenilor la făurirea României Mari, vor contribui la stimularea și cultivarea respectului faţă de valorile autentice ale poporului nostru, față de virtuțile sale fundamentale: dragostea de neam, demnitatea, curajul, patriotismul și spiritul de sacrificiu. 

Adresăm din inimă invitația întregii noastre comunități vrâncene de a ni se alătura în acest demers omagial!