twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

“CĂRŢILE EROILOR ŞI ALE RĂZBOIULUI” - Expoziție itinerantă în mausoleele din Vrancea


Miercuri, 15 noiembrie 2017, la Soveja, Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea va derula cea de-a treia activitate din proiectul Cărţile eroilor şi ale războiului - expoziţie itinerantă, derulat în cadrul Centenarului Primului Război Mondial – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, sub egida Consiliului Județean Vrancea.

Proiectul a fost inaugurat în data de 2 noiembrie, la Mărăşeşti, printr-un program care a cuprins lansări de carte, evocarea personalităţii preotului Alexei V. Mateevici, rememorarea campaniei pentru reîntregirea neamului 1916-1918, vizionarea de filme dedicate memoriei eroilor şi oraşului Mărăşeşti, vernisarea de expoziţii de cărţi poştale şi fotografii închinate Primului Război Mondial şi oraşului martir Mărăşeşti, vizitarea Mausoleului de la Mărăşeşti.

În data de 9 noiembrie, alături de un grup de elevi de la Colegiul Național ”Al. I. Cuza” din Focșani, coordonați de doamna profesoară de istorie Gabriela Obodariu, și de elevi ai Școlii Gimnaziale Biliești și ai Școlii Gimnaziale Răcoasa, am fost prezenţi la Mărăşti, spre a evoca memoria eroilor care, prin sacrificiul şi patriotismul lor, dovedite pe front, au făcut posibil evenimentul istoric din anul 1918 - Unirea tuturor românilor într-un singur stat naţional. Cu această ocazie, participanţii au vizionat filmul Mărăşti...ecouri în timp, au asistat la prezentarea volumelor Mărăști... ecouri în timp: Antologie, autor Veronica Crăciun, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Duiliu  Zamfirescu” Vrancea, şi Vremuri în flăcări, autor preot Ion Croitoru. Grupul vocal al Școlii Gimnaziale Răcoasa a încântat asistenţa cu un program de cântece patriotice. Împreună, am vizitat Mausoleul de la Răcoasa.

Vă aşteptăm în continuare să ne fiţi alături, de data aceasta la Soveja, pentru a evoca, împreună, memoria eroilor care au pus, prin jertfa lor de sânge, piatra de temelie a neamului românesc întregit. Adresăm din inimă invitația întregii noastre comunități vrâncene de a ni se alătura în acest demers omagial!  

PROGRAMUL EVENIMENTULUI
Locul de desfășurare: Biblioteca comunală din Soveja, Ora 11.00

• POVESTIND DESPRE RĂZBOI – șezătoare despre eroii și poveștile războiului.
Cu participarea veteranilor de război: prof. Albu Iulian (Soveja), prof. Macarie Constantin (Soveja) și a domnului general (rez.) Gheorghe Rogoz (Focșani).
• MOMENT ARTISTIC – Țugui Lăcrămioara și elevii Colegiului Tehnic ”Gh. Asachi” Focșani, coordonator prof. Nina Elena Plopeanu.
• DESPRE EROII NEAMULUI – prezentare realizată de doamna profesoară de istorie Mariana Dascălu, Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu” Focșani.
• MOMENT ARTISTIC  - elevii Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu” Focșani
• PREZENTAREA EXPOZIȚIILOR de carte, fotografii, cărți poștale și medalii din colecțiile Bibliotecii Județene Vrancea, a colecționarilor Petre Mincu (Focșani), Aurel Neculai (Mărășești), Ion Codreanu (București).
Prezintă: Adrian Țiglea, PR Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea
• VIZIONARE FILM:  Mărăști – mii de eroi
• Vizitarea Mausoleului de la Soveja

Participă: oficialități, bibliotecari, elevi, cadre didactice de la Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu” Focșani, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Focșani, Biblioteca Comunală Soveja, Școala Gimnazială Soveja.

Parteneri:
Muzeul Vrancei, Primăria Comunei Soveja, Școala Gimnazială Soveja, Liceul de Artă ”Gheorghe Tattarescu” Focșani,
Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Focșani.

Proiectul va continua cu activități închinate EROILOR din Primul Război Mondial la Mausoleul de la Focșani în data de 29 noiembrie 2017
Am pregătit pentru comunitatea noastră, lansări și prezentări de carte, expoziții de carte, fotografii, cărți poștale și medalii, dialoguri și invitați speciali, vizionări de filme istorice și vizite ghidate în Mausoleele vrâncene.


Vă așteptăm alături de noi!