twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Noi parteneri se alătură inițiativei CODE Kids!


Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea derulează, în parteneriat cu Fundația Progress și Asociația ETIC, proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice din regiunea de Est a României.

În județul Vrancea, s-au înfiinţat şase cluburi de coding, la Biblioteca Judeţeană Vrancea, Biblioteca Publică Boghești, Biblioteca Publică Gugești, Biblioteca Publică Vidra, Biblioteca Publică Mărășești şi Biblioteca Publică Panciu.

Proiectul CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice are ca scop crearea unei comunități active de copii, tineri și bibliotecari prin înființarea de cluburi de coding în bibliotecile publice din diferite zone ale României. Aceste cluburi vor contribui la dezvoltarea competențelor digitale și STEM ale copiilor și la implicarea acestora în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate în cadrul cluburilor de coding nou înființate, deschidem o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât în următorii 3 ani, la nivel național, un număr de 2149 de copii din mediile rural și urban mic, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, să fie încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie.

CODE Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice este un proiect al Fundației Progress din Bistrița realizat în parteneriat cu Asociația ETIC din Cluj și se bucură de sprijinul financiar al Fundației Româno-Americane.

„Potrivit statisticilor, 45% dintre elevii români de gimnaziu învaţă în mediul rural și aproape 40% dintre ei au luat în 2015 note sub 5 la examenul de capacitate la matematică. Prin inițiativa Code Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice, rescriem viitorul copiilor din mediul rural și urban mic învățând, exersând și jucându-ne cu linii de cod. Cu resursele actuale și cu cele puse la dispoziție de partenerii care doresc să ni se alăture, plănuim să rescriem viitorul pentru 2000 de copii din satele și orașele mici ale României. Fundația Progress are în rețea aproximativ 1700 de biblioteci, tot atâtea locuri în care inițiativele Code Kids pot prinde viață și susține dezvoltarea altor mii de copii. Ca urmare, săptămânile și zilele care urmează sunt cel mai  potrivit moment ca și alte companii să ni se alăture. Inițiativa Code Kids este realizată cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation și beneficiază de suportul oferit de rețeaua de biblioteci publice din România și al Orange.

Farmexpert si farmaciile Alphega se alătură partenerilor care susțin proiectul Code Kids - Copiii fac coding în bibliotecile publice! Inițiativa de coding și educație STEM se adresează cu precădere copiilor de 10-14 ani din mediul rural și urban mic și se desfășoară în prezent în 61 de cluburi reunind la activități săptămânale peste 600 de elevi din județele: Argeș, Bihor, Gorj, Neamț, Sălaj, Timiș, Vâlcea și Vrancea. „Credem cu tărie că educația este una dintre soluțiile care ne va ajuta să evoluăm ca societate. Am ales să sprijinim proiectul CODE Kids pentru a contribui la viitorul profesional al unor copii aflați în medii defavorizate și pentru a le oferi o alternativă, o viață mai bună” a declarat domnul Iulian Trandafir, Director General al Farmexpert. Donația oferită de Farmexpert şi farmaciile Alphega va fi folosită pentru organizarea a 6 Târguri de Știință și Coding (în orașele: Oradea, Zalău, Timișoara, Pitești, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu) și pentru realizarea unor cursuri pilot de cetățenie activă și jurnalism civic folosind media digitală, avându-i ca participanți pe copiii din mediul rural. Le mulțumim partenerilor Farmexpert si farmaciilor Alphega că rescriu împreună cu echipa Fundației Progress, Asociația ETIC și bibliotecile publice din România viitorul copiilor din mediul rural” - Camelia Crișan, Director Executiv al Fundaţiei Progress.

Despre Fundaţia Progress
Fundatia Progress este o organizatie neguvernamentală înființată în 2002 la Bistriţa (județul Bistrița-Năsăud) ce pilotează inițiative locale în domeniul educației/formării, (e-)incluziunii și dezvoltării comunitare pe care le scalează apoi, la nivel naţional, drept bune practici, inovatoare și de impact, folosind bibliotecile publice ca hub-uri (puncte focale) de învățare pe tot parcursul vieții și centre de inovație socială pentru a ajunge la orice grup social, în special la cele marginale. Fundația Progress continuă dezvoltarea competențelor bibliotecarilor și diversificarea serviciilor pentru comunitate ale rețelei de biblioteci publice realizată de programul național Bibliotet, finanțat între 2009 și 2016 de către Fundația Bill și Melinda Gates.

Persoană de contact: Camelia Crișan, Director Executiv, camelia.crisan@progressfoundation.ro