twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

CLASSIC FOR TEENS revine cu ediția a II-a, la Focșani, între 11 și 20 septembrie

 

În a doua decadă a lunii septembrie, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia din Focşani va găzdui un nou proiect dedicat tinerilor interpreţi de muzică clasică, realizat cu susținerea Consiliului Județean Vrancea, eveniment pe care organizatorii l-au propus orașului natal începând de anul trecut, după douăzeci de ani de intensă activitate culturală în Italia. Editia a doua a Festivalului „Classic for Teens” se desfasoara sub motto-ul: „You don’t have to be perfect to be amazing”.

            Festivalul Classic for Teens revine între 11 și 20 septembrie, la Focșani, cu o a doua ediție, într-o nouă formulă, urmându-și menirea de a aduce arta și muzica clasică mai aproape de publicul tânăr, mai aproape de cei care au cea mai mare nevoie de ea. Classic for Teens  este un mesaj de încurajare adresat tinerilor, artiștilor, publicului larg și nu în ultimul rând, un mesaj de speranță pentru întoarcere la normalitate. Nu putem să ne oprim din a face ceea ce ne place și ne reprezintă și trebuie să găsim alternative pentru a continua să fim cine suntem, indiferent de condiții. 

            Actuala ediție  festivalului Classic for Teens are în program vernisajul a două expoziții – una de pictură și una de fotografie, trei concerte și trei mastercalssuri. În privința artelor vizuale, cele două titluri care vor putea fi admirate pe toată durata festivalului după vernisajele din 11 septembrie, sunt Expozitia de fotografieLockdown Italia – văzut de presa străină”, curatoriată de Chris Warde-Jones și Expoziția de pictură Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”, de Florian Doru Crihana. Programul concertistic se deschide pe 12 septembrie de la ora 19, cu un concert inaugural susținut de Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu. Al doilea concert este programat pe 16 septembrie, de la ora  19, urmând a fi susținut de Thanos Mitsalas (Grecia). Ultimul concert, din 18 septembrie, ora 19, îi are ca invitați pe Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța), acest al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel” fiind organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.

          Proiectul Classic for Teens urmăreşte dincolo de stimularea interesului publicului tânăr și foarte tânăr din judetul Vrancea pentru arta si muzica clasică, deschiderea orizonturilor culturale și îmbunătăţirea procesului de dezvoltare şi integrare personală şi interpersonală a copiilor cu Sindrom Down, prin intermediul artei si al muzicii.

            Proiectul Classic for Teens își propune și să completeze procesul educativ muzical desfășurat în Focșani cu exemple de succes menite să deschidă noi orizonturi tinerilor muzicieni în devenire. De aceea manifestarea are în program și o serie de masterclass-uri susținute de muzicieni consacrați cu o prezenţă importantă pe scenele lumii, care doresc să împărtășească cu tinerii muzicieni participanţi propriile experiențe, oferind exemple de tenacitate și determinare. Cursurile de măiestrie din acest an vor fi susținute de Leontina Văduva / canto, pe 12 septembrie, Thanos Mitsalas  / chitară pe 15 şi 17 septembrie și Ramona Horvart / pian, pe 19 septembrie.

            Interpreţii invitaţi vor evolua pe scena uneia dintre cele mai importante instituții de cultură dăruite Focşaniului de marele filantrop Mr.Gh.Pastia. Iniţiatorii proiectului cred în potențialul muzicii clasice de a-și influența în mod pozitiv publicul de toate vârstele și în puterea muzicii de a transforma, de a depăși granițele unei simple activități agreabile, că a asculta muzică de calitate face parte dintr-un stil de viață.


Program

Clasic for Teens ediția a II-a

11.09.2021. ora 12:00

Vernisaj Expozitie de fotografie - „Lockdown Italia – văzut de presa străină” curatoriată de Chris Warde-Jones – jurnalist și membru al Asociației Presei Străine în Italia și coordonată de Elena Postelnicu – corespondent Radio România Actualități în Italia și secretar general al Asociației Presei Străine în Italia; O călătorie fotografică dedicată documentării istorice, care, în același timp, dorește să aducă un omagiu atât curajului și rezilienței arătate de italieni în cele mai dificile zile ale pandemiei, cât și profesioniștilor din lumea informației, care s-au aflat în prima linie, de cele mai multe ori pe propriul risc, pentru a o documenta.

Grădina Publică. Expoziția va rămâne deschisă publicului între 11 și 20.09.2021

11.09.2021, ora 18:30

Vernisaj Expoziție de pictură Leontina Văduva și Marile Scene ale Lumii”,

Operă ilustrată după un libret de Florian Doru Crihană;

           Foaierul Ateneului Mr.Gh.Pastia

Expoziția rămâne deschisă publicului între 11 și 20.09.2021

12.09.2021, ora  19:00

Concert inaugural Leontina Văduva, soprană (Franța), la pian Adina Cocârgeanu; cu participarea baritonului Nicholas Lupu si a corului de tineret al Liceului de Arte Gh. Tattarescu.

            Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

16.09.2021, ora 19:00

            Concert de chitară Thanos Mitsalas (Grecia)

           Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

 

18.09.2021, ora 19:00

Concert de jazz Ramona Horvath, pian și Nicolas Rageau, contrabas (Franța); al treilea concert din cadrul turneului “Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”; Eveniment organizat in parteneriat cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din Bucuresti sub patronajul Festivalului George Enescu 2021.

            Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia

Prezintă actorii: Sorin Francu, Roxana Lupu şi Silviu Biriş

Coprezentator  Vlad Negoiţă

 

Cursuri de măiestrie    

 Masterclass de artă vocală – Leontina Văduva

            Data: 12.09.2021

            Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

Masterclass de chitară - Thanos Mitsalas

            Data: 15 şi 17.09.2021

            Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

Masterclass de pian - Ramona Horvath

            Data: 19.09.2021

            Ateneul Popular Mr. Gh.Pastia

                În deschiderea fiecarui eveniment vor fi prezentate scurte videoclipuri cu realizările și progresele copiilor din asociația ABC Down și vor fi realizate momente artistice de dans contemporan, balet și de interpretare instrumentală, realizate de copiii afectați de Sindromul Down, pasionați de artă.

            Classic for Teens - ediția a II-a promovează şi adaugă identitate imaginii județului Vrancea, transformându-l pentru câteva zile, împreună cu municipiul Focșani, care va găzdui manifestările într-un centru cultural național, prin participarea  unor artiști și muzicieni români și străini din patru țări europene (Franța, Italia, Grecia, Romania). Prin cooperarea culturală internațională, festivalul aduce împreună artiști plastici și muzicieni de renume internațional, care creează  noi oportunități si posibilități de afirmare pentru tinerii artiști și muzicieni în devenire care studiază la instituțiile de învățământ din Focșani, generând focare de cultură în zone aflate în afara circuitului muzical tradițional, în paralel atrăgând atenția asupra unui subiect sensibil, copiii cu Sindrom Down.

            Intrarea la evenimentele din cadrul Clasic for Teens este liberă.

 

Proiect finanțat de Consiliul Județean Vrancea

Organizatori: Asociatia ABC Down, Asociatia PropatriaVox.

Cu patronajul:

Pentru Expo Leontina Vaduva: Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București și Ambasada Regatului Spaniei în România

Pentru Expo LockDown Italia: Ambasada Italiei la Bucuresti, Centrul Cultural Italian,

Colaboratori: Primăria Municipiului Focsani, Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia, Asociatia pentru Muzică, Artă și Cultură din București, Asociația culturală româno-italiană Propatria, Asociația Pro Contemporania, Odv din Roma, Liceul de Arte Gh.Tattarescu din Focsani, Colegiul Național Unirea, Școala gimnazială Al. Vlahuță din Gugești, Asociatția Presei Străine în Italia, Kaufland, Hubart Agency.

Parteneri Media: Agerpres, TVR Internațional, Radio Trinitas, Radio Romania, Realitatea de Vrancea, Atlas Tv, Vrancea 24, Ziarul de Vrancea, Radio Clasic, Revista Tango – Marea Dragoste, Revista Femeia, Ediția de Dimineață, spotmedia.ro, Modernism.ro, Ziarul Metropolis, LiterNet.ro, Revista Urbea mea, IQads – Smark, Bookhub, Catchy, Literomania, Agentiadearte.ro, Verbs describe us, PRwave, SensoTV, Jurnalul de Afaceri, 4arte.ro, InOras.ro, Onlinegallery.ro, Bucureștii vechi și noi, Orasulmeu, Bucharest Cultural Events, Promenada Culturală, Bună dimineața București, B365.ro, ArtOut, Republika Kritica, Revista Actualitatea Muzicală a UCMR, Bună ziua Iași, Autentici.info, București City News, Ceașca de Cultură, România Pozitivă, Jurnal de București.


 

Pentru detalii
Mioara Moraru
Email : info@propatriavox.eu
Mobil : 0725.658.873