twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

CLASSIC FOR TEENS Festival, Ediția a V-a @ Focsani

 

 
Un Festival al recordurilor: Focșani devine capitala muzicii clasice pentru tineri: “Classic for Teens este singurul Festival internațional de muzică clasică din România, realizat integral de tineri, pentru tineri”

 
>>>PROGRAMUL COMPLET<<<
În perioada 2 / 12 septembrie 2024 se va desfășura, la Focșani, a cincea ediție a Festivalului Internațional “Classic for teens”. Un Festival de muzică clasică unic în felul său la nivel național. Ediția cu numărul cinci va fi una a recordurilor. Dedicat în special tinerilor, este deschis iubitorilor de muzică de toate vârstele și cuprinde Masterclassuri și concerte gratuite susținute de artiști de prim rang din Europa, Asia și America de Sud. Festivalul, organizat de Asociația PropatriaVOX, beneficiază de susținerea Consiliului Județean Vrancea și a Primăriei Municipiului Focșani.

Directorul artistic al Festivalului este pianista Mara Dobrescu (România / Franța), una din cele mai apreciate pianiste ale scenei internaționale: “Mă simt foarte onorată de misiunea de a fi directoare artistică a Festivalului Classic for Teens! Sper din suflet ca acest Festival să continue să capteze atenția și entuziasmul publicului cât mai tânăr. În fiecare an sunt emoționată să văd din ce în ce mai mulți tineri la concerte și cu atât mai mult, să văd entuziasmul lor la final. Grație cursurilor de măiestrie, artiștii invitați în Festival au ocazia de a remarca noile talente și de a le îndruma cât mai departe pe acest drum lung, dar atât de frumos, al unei cariere muzicale”.

O agendă bogată în evenimente: 15 concerte, 3 expoziții, 4 conferințe, 7 masterclassuri susținute de 100 de artiști din 9 țări:  România, Franța, Germania, Italia, Elveția, Ucraina, Venezuela, China și Coreea de Sud. Peste 50 de tineri din întreaga țară s-au înscris la masterclassurile gratuite susținute de maeștri de talie internațională. Un alt record: peste 150 de voluntari, elevi și studenți, sunt implicați în organizare. Sunt programate și evenimente în aer liber, pentru “a doborî barierele culturale și sociale”.  După succesul primelor ediții, este reconfirmată participarea onorantă a Orchestrei de Camera a Conservatorului de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, cel mai prestigios conservator din Italia și cel mai vechi din Europa. De asemenea, trei muzicieni de excepție, profesori ai prestigiosului Institut, vor susține lecții deschise de măiestrie gratuite pentru tinerii din România și nu numai. 

Toate activitățile din cadrul proiectului sunt gratuite, la fel ca și accesul publicului la concertele și expozițiile pregătire de către organizatori. Activitățile vor fi găzduite de Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia”, Teatrul Municipal Focșani, Sala Balada, sălile Liceului Gheorghe Tăttărescu, Biserica Catolică “Sfinții Petru și Pavel” și Galeriile de Artă.

Aflăm mai multe detalii de la organizatori, prin Mioara Moraru, Manager al Festivalului: “Pregătirile sunt în plină desfășurare. La Focșani e deja o atmosferă de entuziasm și așteptare. Cu noua ediție, ne propunem să spargem, la modul demonstrativ barierele culturale, sociale și etnice dintre stiluri muzicale diferite. Dimensiunea muzicală e un fenomen care separă cel mai mult oamenii din punct de vedere social, mai mult chiar decât standing-ul financiar. Prin evenimentele care vor avea loc in aer liber, Ballet Rithm Flash Mob și cu ansamblul de violoncele Placello, venim în întâmpinarea acelui public care încă nu a avut ocazia să se întâlnească până acum cu genuri diferite de muzică. Pregătim un public nou, care în următorii zece ani va umple din nou sălile de concerte și cultivăm preferințe muzicale. Classic for Teens nu este doar un Festival de muzică clasică. Este un simbol al potențialului pe care orașele de provincie îl au în dezvoltarea și promovarea culturii la nivel național și internațional. Focșaniul, prin găzduirea a unui eveniment unic, demonstrează că muzica clasică poate să prospere și să inspire oriunde există dorința de a cultiva frumosul, transformând orașul într-un adevărat centru al excelenței culturale. Classic for Teens, aflat în efervescența creșterii, indiferent de context și obstacole, a reușit să aducă pe scenele instituțiilor de cultură din Focșani titani contemporani ai muzicii clasice. Ei devin, într-o scurtă, dar fructuoasă perioadă de timp, mentori pentru tânăra generație”.

Artiștii care vor urca pe scenă la Focșani constituie o pleiadă de cea mai înaltă calitate, demnă de evenimente desfășurate în capitalele culturale europene. Iată lista lor: Ansamblul cameral de violoncele PlaCello, condus de Răzvan Suma, Ella Bokor (România), Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, Studioul de balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București, condus de Magda Rovinescu, pianistele Mara Dobrescu și Dana Ciocârlie (Franța), violonista Gaetane Provoust (Franța), pianistul Cătălin Răducanu (România), violoncelistul Radu Nagy și harpista Miruna Nagy (Germania), Alexandru Chiriac - tenor (România), Teodora Gheorghiu - soprana (Elveția), Da Hyun Kang, soprana (Coreea de Sud) și Wang Shijie, Tenor (China), Ramona Horvath (pian jazz/ Franța), contrabasistul Nicolas Rageau (Franța ) și bateristul Antoine Paganotti (Franța), pianistul Shawn Sebastian (România), contrabasistul Stefano Priori (Italia), pianistul Emanuele Stracchi (Italia), violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru (România), sculptorul Emanuel Chiriac (România), artistul plastic Adriana Bădescu (Italia), Maestrul Roberto Giuliani - Italia, directorul Conservatorului de Muzică Santa Cecilia din Roma, Lea Pavarini – pianist (Italia), Alexandra Cherciu – compozitor (România), Emanuela Salucci - soprana (Italia).

Obiectivul Festivalului: deschiderea unor noi orizonturi pentru tineri

Classic for Teens a devenit deja un proiect de tradiție în orașul Focșani. Aduce, pentru a cincea oară, o propunere culturală complexă, care deschide noi orizonturi și stimulează interesul publicului tânăr și foarte tânăr pentru cultură, muzică clasică și arte vizuale. Scopul proiectului este de a crea oportunități pentru tineri, de a-i ajuta să dezvolte și să cultive abilitățile artistice și de creștere personală. Un scop care e atins prin participarea la evenimentele artistice de înalt nivel organizate în cadrul Festivalului, atât ca spectatori, cât și ca participanți la masterclassuri. Astfel, peste 50 de tineri muzicieni din diverse colțuri ale țării (Alba Iulia, Tulcea, Constanța, Iași, Brașov, Ploiești, Pitești, Cluj-Napoca și București) s-au înscris la lecțiile de măiestrie organizate.

Parteneriate și voluntariat
În același timp, împreună cu alți actori sociali, Festivalul promovează ideea de voluntariat prin abordări inovatoare și creative. Dovadă este creșterea exponențială a numărului de tineri voluntari în sectorul cultural. “Încă de la prima ediție, Festivalul a avut o creștere exponențială, reflectată prin numărul evenimentelor și artiștilor implicați, prin creșterea numărului de parteneri și colaboratori implicați. Rețeaua instituțională pe care am reușit sa o creăm ne susține an de an în demersul nostru. Am pus Focșaniul nu doar pe harta culturală a României ci și pe harta manifestărilor culturale importante la nivel internațional”, declară organizatorii. Creșterea a fost posibilă și datorită implicării tinerilor voluntari, elevi de la toate liceele Focșaniului și nu numai”.

Zeci de foști elevi și actuali studenți la diferite facultăți din țară sunt entuziasmați să participe la organizarea Festivalului. EI au îmbrățișat proiectul și și l-au asumat, identificându-se cu el, spun organizatorii. “Classic for Teens este singurul festival de muzică clasică din România, realizat integral de tineri, pentru tineri”. Dacă în prima ediție s-au implicat 30 de voluntari, numărul lor a crescut progresiv ajungând la 60 în cea de-a doua ediție și la peste 150 în cea de-a patra. “E un fenomen care ne bucură, ne entuziasmează și ne dă speranța unei schimbări de paradigmă în zona de interes a tinerilor. E vorba de un "spirit de sacrificiu", un element indispensabil în pregătirea lor pentru provocările din viață. Voluntariatul e un domeniu care nici pentru adulți nu este ușor, iar tinerii noștri arată că au acel curaj necesar, care poate face ca lucrurile să se schimbe”.

Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Vrancea prin Lg. 350/2005 și este realizat de Asociația PropatriaVOX cu susținerea autorităților locale din Municipiul Focșani, în colaborare cu Asociația culturală româno-italiană “Propatria” din Roma, Asociația “Pro Contemporania” din București, Liceul de Arte “Gh.Tattarescu”, Teatrul Municipal și Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” din Focșani, Parohia româno-catolică Focșani, Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma, Ansamblul folcloric „Țara Vrancei”, Universitatea Transilvania-Facultatea de Muzica, Liceul vocațional de muzica “Tudor Ciortea” din Brașov, Colegiul Național Dinu Lipatti, Biblioteca Metropolitană București etc.

Festivalul beneficiază de suportul tehnic al lutierilor de la “Piccolo Maestro SA” din Reghin. Pe durata Festivalului se va organiza și o expoziție cu instrumente cu corzi, deschisă profesorilor si familiilor interesate.

Urmărește-ne pe Social Media!
#ClassicforTeens #CFT2024
Facebook: ClassicForTeens
Instagram:ClassicForTeens
Tik Tok: ClassicForTeens5
You Tube: @ClassicForTeens

 

Istoria Festivalului
Într-o țară în care cultura muzicală de nivel internațional este adesea concentrată în marile orașe, Festivalul Classic for Teens a reușit să creeze un model inovator, oferind acces la evenimente artistice de înaltă calitate într-un oraș de provincie. Un demers care este cu atât mai lăudabil cu cât reușește să aducă pe scena din Focșani artiști de renume mondial, profesori de la cele mai prestigioase instituții de muzică din Europa și tineri talentați din întreaga lume.

Toate activitățile și concertele din cadrul Festivalului sunt gratuite, reflectând angajamentul organizatorilor de a oferi acces la cultură unui public cât mai larg.

Festivalul beneficiază de sprijinul unor parteneri de renume: Conservatorul de muzică “Santa Cecilia” din Roma, Universitatea Transilvania – Facultatea de Muzică din Braşov, Ministerul Familiei, Tineretului si Egalității de Șanse etc. și multe alte instituții culturale din România și din străinătate.

 Evenimentul își consolidează poziția ca un eveniment cultural esențial, dedicat tinerilor și educației artistice. Organizarea unui astfel de Festival într-un oraș de provincie reprezintă o provocare majoră, care necesită resurse, implicare și o viziune clară asupra impactului pe care un asemenea eveniment îl poate avea. În ciuda acestor provocări, Classic for Teens a reușit să devină un reper cultural, oferind tinerilor din Focșani și din împrejurimi ocazia de a interacționa cu elitele muzicii clasice internaționale. E o reușită care subliniază importanța descentralizării culturale și necesitatea de a crea oportunități culturale și în afara marilor capitale ale muzicii.

Festivalul Classic for Teens poate fi un model de urmat pentru alte orașe de provincie din România, arătând că, prin pasiune, dedicație și sprijinul comunității, este posibil să creezi evenimente culturale de înaltă ținută. Astfel se depășesc granițele geografice și punem pe harta culturală internațională orașe mai puțin cunoscute.

Classic for Teens nu este doar un Festival de muzică clasică; este un simbol al potențialului pe care orașele de provincie îl au în dezvoltarea și promovarea culturii la nivel național și internațional. Focșaniul, prin găzduirea acestui eveniment unic, demonstrează că muzica clasică poate să prospere și să inspire oriunde există dorința de a cultiva frumosul, transformând orașul într-un adevărat centru al excelenței culturale.

Unul dintre punctele de forță ale Festivalului Classic for Teens îl reprezintă organizarea de Masterclass-uri gratuite, care aduc un beneficiu imens pentru tinerii muzicieni din România. Sesiunile de perfecționare muzicală, susținute de artiști de renume internațional și profesori de la instituții de prestigiu precum Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma oferă o oportunitate unică pentru tinerii talentați de a-și dezvolta abilitățile artistice într-un cadru profesional de înaltă calitate.

Masterclass-urile au atras la ediția 2024 peste 50 de tineri muzicieni din diverse colțuri ale țării – Alba Iulia, Tulcea, Constanța, Iași, Brașov, Ploiești, Pitești, Cluj-Napoca și București – și subliniază importanța și prestigiul Festivalului.  Interesul la nivel național reflectă nu doar calitatea educațională oferită, ci și atractivitatea Focșaniului ca un nou pol de excelență culturală în România. Prin participarea la masterclass-uri, tinerii muzicieni au ocazia de a lucra îndeaproape cu maeștri ai muzicii clasice, care îi ghidează în perfecționarea tehnicii lor și înțelegerea profundă a artei muzicale. Sesiunile de învățare nu se limitează doar la instruire teoretică, ci pun un accent deosebit pe experiența practică, oferind participanților șansa de a-și aplica cunoștințele într-un mediu creativ și stimulant.

În cadrul edițiilor anterioare ale Festivalului au fost organizate pana acum peste 40 de de concerte și recitaluri de pian, canto, vioară, etc. 10 expoziții de fotografie și pictura, 10 conferințe, cu intrare  liberă, susținute de nume importante, artiști de talie mondială, cu numeroase premii pe scene internaționale, printre care s-au regăsit: Leontina Văduva (soprană/ Franța), Thanos Mitsalas (chitarist/Grecia), duetul din Franța Ramona Horvath (pianistă jazz) – Nicolas Rageau (contrabas), Filippo Tenisci (pianist, Italia), Ghenadie Rotari (acordeonist/Rep. Moldova), Valentina Vargiu (pianist/Italia), pianistul Horia Mihail (România), violonistul Gabriel Croitoru (Romania), violoncelistul Răzvan Suma (România), baritonul Nicholas Lupu si pianista Anta Agavriloae – Barbu (România), actorii Sorin Francu (România), Roxana Lupu (România) si Silviu Biris

(România), soprana Rodica Vică (Austria), pianistul Daniele Terribile (Italia), flautistul Matei Ioachimescu (Austria), pianista Mara Dobrescu (Franța) - directorul artistic al Festivalului, violonceliștii Mircea Marian și Ștefan Cazacu (România), pianistul Eugenio Abruzzese (Italia), pianista Lea Pavarini (Italia), violonista Clara Cernat, pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța), pictorii Igor Sava (România) și George Cristea (România), muzicologul Luminița Arvunescu (România), ansamblul Violoncellissimo, condus de Maestrul Marin Cazacu, Orchestra de Camera a Conservatorului “Santa Cecilia” de la Roma, pianista Adela Liculescu (Austria), Maestrul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București, pianiștii Cătălin Răducanu (Romania), Filippo Tenisci (Italia), percuționiștii Irina Radulescu și Razvan Florescu (Romania), Ghenadie Rotari (Rep. Moldova/ Italia), Maeștrii Lea Pavarini, Emanuela Salucci și Roberto Giuliani de la Conservatorul de Muzica “Santa Cecilia”, Italia, Corpul de balet al Studioului de Balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București, pentru a face doar câteva exemple.

Încă de la primele ediții, Festivalul a fost realizat sub egida mai multor instituții prestigioase, precum Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București, Ambasada Regatului Spaniei în România, Ambasada Italiei la București și Centrul Cultural Italia, Ambasada Republicii Moldova în România, Conservatorul de muzică “Santa Cecilia” din Roma, Muzeul Național “George Enescu”, etc., având susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național la prima ediție și a Consiliului Județean Vrancea pentru edițiile următoare.

 

 

PROGRAM
Director artistic: Mara DOBRESCU

1. CONFERINȚĂ „MANIFEST” – despre impactul durabil al voluntariatului și implicarea civică a tinerilor/ Avanpremieră Festival
Data: 08/07/2024
Locație: Galeriile de Artă, Focșani

CONFERINȚĂ DE PRESĂ / deschidere oficială Festival 
Data: 02/09/2024, ora 11:00
Locație: Sala Mare a Consiliului Județean Vrancea
 
BALLET RHYTHMS FLASH-MOB cu Studioul de balet pentru copii și tineret al Operei    Naționale București
Data: 02/09/2024, ora 16:00
Locație: Piața Unirii

EXPOZIȚII de pictură Adriana Bădescu (Italia) și sculptură în fier sudat Emanuel Chiriac (România),
Data: 2-12 /09/2024 – Vernisaj 02/09/2024, ora 17:00
Locație: Galeriile de Artă și spații publice din Municipiul Focșani

EXPOZIȚIE aniversară CLASSIC FOR TEENS 5.0
Data: 2-12 /09/2024
Locație: mai multe locații din Focșani

CONCERT la patru mâini pentru pian și vioară susținut de pianistele Mara Dobrescu și Dana Ciocârlie (România/Franța), împreună cu violonista Gaetane Prouvost (Franța). Concert de deschidere
Data: 02/09/2024,ora 19:00
Locație: Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia

CARMEN’S KARMA, Concert jazz susținut de Ramona Horvath (pianist jazz/ România/Franța), Nicolas Rageau (contrabas/ Franța), Antoine Paganotti (baterie/ Franța), Stefano Priori, contrabas (Italia)
Data: 03/09/2024, ora 19:00
Locație: Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia

Un artist, un pian şi un țambal. Clasic - jazz - folclor Spectacol-concert susținut de pianistul Cătălin Răducanu (România)
Data: 04/09/2024, ora 19:00
Locație: Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia
 
Generații de muzicieni - Gabriel,  Simina Croitoru si Eva Croitoru Pauca, vioară  (România)
Data: 05/09/2024, ora 19:00
Locație:  Teatrul Municipal Mr. Gh.Pastia

Muzică de Oscar- Coloane sonore de film pentru pian și vioară, interpretate de violonista Grazia Barilla' și pianistul Andrea Calabrese (Italia)
Data: 06/09/2024, ora 17:00
Locație: Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia

PlaCello & Future Cellists- concert susținut de violonceliștii Răzvan Suma și Ella Bokor
Data: 6/09/2024, ora 20:00
Locație: Scena în aer liber din Piața Unirii

Love, Pray, Sing, concert susținut de Radu Nagy (violoncel/ România /Germania), Miruna Nagy (harpă/ România /Germania), Alexandru Chiriac (bariton, România).
Data: 07/09/2024, ora 19:00
Locatie:  Biserica Catolica

Recital de pian pentru mâna stângă  Shawn Sebastian (România)
Data: 8/09/2024, ora 17:00
Locație: Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia

Recital tineri participanți la Masterclass.
Data: 09/09/2024, ora 11:00
Locație: Ateneu Municipal Mr. Gh. Pastia

Recital de pian  Tommaso Marino, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma Data: 09/09/2024, ora 19:00
Locație: Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia

Recital de pian Alice Salvioni, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma Data: 10/09/2024, matineu ora 11;00
Locație: Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia               

Concert Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică “Santa Cecilia” din Roma. Soliști: soprana Hyun Kang (Coreea) și tenorul Yun Seoju (Coreea de Sud)
Data: 10/09/2024, ora 19:00
Locație: Sala Balada                 

Recital de pian Emanuele Stracchi (Italia)
Data: 11/09/2024, ora 19:00
Locație: Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia

CONFERINȚĂ pe teme de cercetare muzicală - Prof. Roberto Giuliani, Director Adjunct și Responsabil Relații Internaționale, Conservatorul “Santa Cecilia” Roma        
Data:11/09/2024
Locație: Universitatea Transilvania, Brașov

Concert final de închidere Festival cu Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică “Santa Cecilia” din Roma. Soliști: soprana Teodora Gheorghiu (Elveția) și tenorul Yun Seoju (Coreea).
Data: 12/09/2024, ora 19:00
Locație: Sala Balada

MASTERCLASS-URI:

1. Mara Dobrescu- pian (Franța) 8 ore.
Data: 1-3 /09/2024

Gaetane Prouvost -vioara ( Franța) 8 ore.
Data: 1-3 /09/2024

Alexandra Cherciu – compoziție (Colegiul Dinu Lipatti- Romania) – 8 ore
Data: 3-4-5/09/2024

Lea Pavarini – pian (Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma) – 8 ore
Data: 7-8-9/09/2024

Emanuela Salucci - canto (Conservatorul de Muzică S. Cecilia din Roma) – 8 ore.
Data 7-8-9/09/2024

Răzvan Suma- violoncel ( Universitatea Națională de Muzică București)- 8 ore
Data: 4-5-6/09/2024

Grazia Barilla’ – vioara ( Italia) - 8 ore
Data: 6-7-8/09/2024

Locații:    
Ateneul Popular, Teatrul Municipal Mr. Gh. Pastia , Liceul de Arte Gh. Tattarescu, Sala Balada, Biserica Catolica, Scena in aer liber din Piata Unirii,