twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Gala Natională a Voluntarilor


Gala Natională a Voluntarilor este evenimentul care de 5 ani marchează si sărbătoreste meritele voluntariatului la nivel national. Organizatii si institutii care implică voluntari, coordonatori de voluntari, voluntari si centre de voluntariat… toti la un loc se vor strânge pentru a aprecia pasii pe care i-au făcut cu totii de-a lungul anului 2015 astfel încât, lumea în care trăim să fie un loc mai bun, un loc în care ne dorim să fim si un loc în care dorinta de schimbare este mai mare ca oriunde în altă parte.

Competitia Gala Natională a Voluntarilor este organizată de Federatia VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România -  are 4 categorii si 21 de secţiuni.

Editia de anul acesta a avut 193 de nominalizări, dintre care au fost preselectati 98 de finalisti, astfel: 47 de nominalizări pentru categoria Proiectul de Voluntariat al anului, 42 de nominalizări pentru categoria Voluntarul anului, 6 nominalizări pentru categoria Coordonatorul de voluntari al anului si 3 nominalizări pentru categoria Centrul de voluntariat al anului.

Vă invităm pe pagina destinată votului online, pentru a putea vota favoritii din anul acesta, până pe 7 decembrie, ora 23:59. În seara de gală, 14 decembrie, vor fi acordate premiile pentru cele patru categorii din competitie. 

În perioada 23 noiembrie-7 decembrie 2015 are loc votul online al competitiei Gala Natională a Voluntarilor. Pentru fiecare categorie (Voluntarul anului, Proiectul de Voluntariat al anului, Coordonatorul de Voluntari al anului si Centrul de Voluntariat al anului) se va acorda Premiul Publicului pentru cel mai votat voluntar/proiect/coordonator/centru. Câstigătorii vor fi anuntati si premiati la Gala din 14 decembrie 2015. 

Din Vrancea avem trei nominalizări la trei categorii iar cei care iubesc voluntariatul sau apreciază oamenii care se implică pot vota proiectul Bibliotecii Judetene Duiliu Zamfirescu Vrancea - BIBLIOPOVESTAȘII, pe coordonatorul de voluntari Margareta Tătărus, bibliotecar formator dar si pe Cornelia Ploscaru, la categoria Voluntarul senior al anului 2015. Descrierea lor sunt mai jos si pentru vot puteti intra pe linkurile de la fiecare categorie.

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă si cultură
BIBLIOPOVESTAȘII – program de voluntariat al Bibliotecii Judetene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea în proiectul national ”Raftul cu initiativă”.
BIBLIOPOVESTAȘII este programul de voluntariat al Bibliotecii Judetene „Duiliu Zamfirescu" Vrancea din proiectul national „Raftul cu initiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci".  Prin derularea acestuia s-a promovat lectura si s-au creat servicii noi de bibliotecă în Vrancea cu sprijinul a 79 de voluntari de toate vârstele. În 7 luni si 3955 ore de voluntariat, BIBLIOPOVESTAȘII au povestit despre biblioteca publică în diferite moduri: au scos povestea si poezia din bibliotecă interpretând-o acolo unde oamenii îsi trăiesc viata zilnică: în  autobuze, supermarketuri, cafenele, azile de bătrâni, centre de copii, spital, policlinici, biserică, scoli, grădinite.
Au livrat gratuit la bibliotecă, pentru vrânceni, 60 de cursuri diferite din care copiii, adolescentii, adultii si vârstnicii au dobândit competente si abilităti, au învătat să argumenteze si să fie toleranti, să accepte diversitatea si să aibă un discurs care să nu instige la ură. Asa s-a născut o constelatie nouă, un model de urmat - cel al Bibliopovestasilor, voluntari ai bibliotecilor publice. Am creat o comunitate puternică în jurul si în interiorul bibliotecii, astfel încât să fie locul cel mai potrivit în care oamenii învată, descoperă, împărtăsesc experiente, cunostinte si pasiuni. Am plecat de la ceea ce ne defineste ca oameni - cuvântul - în formele lui cel mai des trăite: scris sau rostit, cântat sau visat.

Coordonatorul de voluntari al anului 2015
Margareta Tătărus, bibliotecar formator la Biblioteca Judeteană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea, coordonator de voluntari în programul BIBLIOPOVESTAȘII -
Margareta Tătărus a reusit să strângă alături de bibliotecă un număr record de voluntari si numerosi parteneri în cadrul programului Bibliopovestasii, initiat în cadrul proiectului Raftul cu Initiativă. Alături de ei toti, dincolo de promovarea lecturii, ea a abordat conceptul de voluntariat ca pe o valoare, lucru care s-a putut observa în activitătile de zi cu zi. Margareta are o experientă bogată, o vointă sustinută si o capacitate exemplară de a se dedica celorlalti. În spatele rezultatelor au stat multe ore de muncă, de documentare a activitătilor, resurselor, interactiunilor dintre voluntari si colegii din bibliotecă si multe altele. Ea a coordonat cel mai amplu proiect de voluntariat al bibliotecii cu implicarea comunitătii. Împreună cu voluntarii coordonati, au dovedit că BIBLIOTECA PUBLICĂ este spatiul unde oricine îsi poate educa mintea si inima, poate fi parte din schimbările dorite si poate contribui la dezvoltarea proprie dar si a comunitătii.

Voluntarul senior al anului 2015
Cornelia Ploscaru, 69 de ani, voluntar în programul BIBLIOPOVESTAȘII, derulat de Biblioteca Judeteană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea -  Cornelia Ploscaru a decis să se implice în derularea programului Bibliotecii Judetene Vrancea, dorindu-si cu ardoare să fie o „bibliopovestasă” fruntasă, lucru care s-a si întâmplat. A (re)învătat că, alături de tineri, poate duce mai departe, din generatie în generatie, tot ce este mai bun creat in timp. A scos din bibliotecă povestile si poeziile si le-a dus acolo unde oamenii forfotesc, cuprinsi de bucuriile si grijile lor. A asezat în prim plan cartea, această minune a lumii, deschizând cu ea multe usi si suflete. Voluntariatul i-a adus sănătate, putere si satisfactii nebănuite. A dat glas fericirilor ei în povestea digitală „Bibliopovestasa", realizată la finalul proiectului, si a fost pe agenda publică a orasului, desfăsurând alături de bibliotecă, o campanie inedită de promovare a lecturii, a diversificării serviciilor de biblioteca si învătării pe tot parcursul vietii. În 100 de ore de voluntariat si 50 de evenimente la care a participat, a învătat multe secrete. Lectia ei de viată, la 69 de ani, ca voluntar într-o echipă asa mare si puternică, e cea care a făcut-o să uite de multe neplăceri. Nepotii ei văd ce face bunica lor, învată, apreciază si se minunează! Primeste si dă energie si îsi poartă cartea la piept, stiind că, prin lecturile citite, lumea poate fi mai bună, mai tolerantă si mai plină de iubire. Mai stie si că povestea ei, alături de „bibliopovestasii”, va dăinui în timp, multă vreme, pentru că este plină de iubire si modele.