twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Proiectul Manifest Canin în Sala de Împrumut a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea



Asociatia Culturală REPLIKA, Asociatia Red Panda si Asociatia Natională a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, în parteneriat cu Biblioteca Judeteană "Duiliu Zamfirescu" Vrancea  vă invită pe 30 ianuarie 2016, începând cu ora 19.00, la sediul central al Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu" Vrancea din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13 la spectacolul de teatru educational Confesiunile unui câine, parte din proiectul Manifest canin în sala de lectură din Moldova. Intrarea este liberă.

Proiectul Manifest canin în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea este dedicat copiilor între 8 si 16 ani si se desfăsoară în Bibliotecile Publice partenere din zece orase din Moldova (Bacău, Botosani, Fălticeni, Pascani, Piatra Neamt, Roman, Suceava, Târgu Neamt, Târgu Frumos si Focsani). Scopul principal al proiectului este educarea prin artă a tinerei generatii si promovarea responsabilitătii, implicării în societate, tolerantei si respectului pentru viată.

Copiii sunt invitati să participe la reprezentatiile cu spectacolul de teatru Confesiunile unui câine, organizate de Asociaţia Culturală REPLIKA, precum si la atelierele de educatie civică, sustinute de Asociatia Red Panda.

Spectacolul de teatru Confesiunile unui câine este o adaptare scenică a romanului "Viaţă de câine" de Peter Mayle si are ca subiect lectiile de supravietuire ale unui câine comunitar, a cărui poveste de viată l-a făcut celebru. Mărturisirile personajului sunt prezentate sub forma unei conferinte publice, după modelul TED. Spectacolul este interactiv. 

Miza acestui spectacol este sensibilizarea, constientizarea si responsabilizarea cetătenilor în legătură cu problema câinilor comunitari, pe de o parte, si cu violenta împotriva animalelor, pe de altă parte.

Atelierul de Educatie Civică are ca scop formarea de actori sociali responsabili de propria educatie si de implicarea în comunitatea în care trăiesc, precum si familiarizarea publicului spectator cu privire la efectele negative ale violentei asupra animalelor care este, în fapt, debutul violentei asupra oamenilor. 

Dacă tinerii învată să respecte drepturile animalelor si orice formă de viată, atunci ei vor fi cu atât mai responsabili si mai implicati în societate, deschisi la ajutarea celor din jur si la respingerea unor atitudini extreme. Studii de caz si cercetări din domeniile psihologiei si al psihiatriei demonstrează că violenta asupra animalelor este, în fapt, debutul violentei asupra oamenilor, si atestă că ”prevenirea si tratarea timpurie a comportamentului violent fată de animale sunt foarte importante, deoarece cu cât copiii agresivi cresc, cu atât ei devin mai putin receptivi la orice interventie cu privire la comportamentul lor agresiv” (Kazdin, A. E. – 1995 ; ”Conduct Disorder in Childhood and Adolescence” ; Thousand Oaks, Calif. and Loeber, R. – 1990 ; "Development and risk factors in juvenile anti-social behavior and delinquency." - Clinical Psychology Review).


Manifest canin în sala de lectură din Moldova este un proiect initiat de Asociatia Culturală REPLIKA, în colaborare cu Asociatia Red Panda si Asociatia Natională a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România – ANBPR. Manifest canin în sala de lectură din Moldova este un proiect finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Biblioteci Publice participante:
Biblioteca Judeteana "Costache Sturdza", Bacău;
Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu", Botosani;
Biblioteca Municipala „E. Lovinescu”, Fălticeni;
Biblioteca Municipală Pascani;
Biblioteca Judeţeană "G. T. Kirileanu", Piatra Neamt;
Biblioteca Municipală "George Radu Melidon", Roman;
Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Suceava;
Biblioteca Orăsenească Târgu Neamt
Biblioteca Orăsenească ”Universul Cunoasterii, Târgu Frumos
Biblioteca Judeteană "Duiliu Zamfirescu", Vrancea

"Confesiunile unui câine" este
un spectacol pentru cei care au un căţel acasă şi se fericesc.
un spectacol pentru cei care nu au un căţel acasă, dar îşi vor lua unul şi se vor ferici.
un spectacol pentru cei care iubesc animalele, dar şi pentru cei care nu le iubesc... şi le vor iubi (Mihaela Rădescu).

Confesiunile unui câine este
un spectacol de Ioana Macarie şi Mihaela Rădescu,
după romanul "Viaţă de câine" de Peter Mayle
Distribuţia: Mihaela Rădescu, Mădălina Florescu - pian, Cristian Balaş - vioară, Andrei Gonczi, Toma Albacan şi Bogdan Frunzareanu - video artists
Coregrafia: Ioana Macarie

Contact
e-mail: centrulreplika@gmail.com
tel.: +40732101860

 

Despre Asociatia Culturală Replika. Asociatia Culturală Replika a fost înfiintată în noiembrie 2011 din initiativa unor tineri artisti si îsi asumă rolul de mediator între cele două component ale actului cultural (creator si consumator) prin initierea, mentinerea si dezvoltarea comunicării în mediul socio-cultural-educativ.Având în vedere experienta cumulată în lucrul cu copiii si tinerii participanti la proiectele realizate în ultimii ani, Asociatia Culturală Replika a înfiintat, în anul 2015, Centrul de Teatru Educational Replika, un spatiu de cercetare educatională si creatie artistică, dedicat în special publicului tânăr. Centrul este axat pe proiecte teatrale cu relevantă socială, demersuri de artă participativă, ateliere, dezbateri, conferinte, discutii cu publicul, proiectii de filme pe teme educationale, întâlniri cu profesori, educatori teatrali si initiatori de proiecte culturale cu impact social.

Despre Asociaţia Red Panda
Asociatia Red Panda are misiunea de a educa si milita pentru crearea unei societăti mai bune, în care nu trebuie să mai producem suferintă nouă si celorlalte specii. Asociatia RED PANDA are în program: proiecte educative de informare si responsabilizare pentru copii, tineri si  adulti; programe pentru comunitate‏; proiecte pentru animalele fără stăpân (adoptie, salvare) si pentru bunăstarea cailor (asistentă medicală si potcovit gratuit, salvarea si reabilitarea animalelor în situatii de risc etc)‏.


Despre ANBPR. Cu o vechime de peste 20 de ani, ANBPR este asociatia profesională cea mai reprezentativă a bibliotecarilor si bibliotecilor publice din România, cu peste 3300 de membri activi, persoane fizice si membri institutionali, organizati în 41 de filiale judetene. Fondată pe coeziunea de idei si principii a membrilor săi, Asociatia apără interesesele comunitătii bibliotecare din România si contribuie la cresterea importantei Bibliotecii în comunitate. ANBPR este parte a programului Biblionet - lumea în biblioteca mea, alături de IREX România, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Fundatia EOS (Educating for an Open Society) si bibliotecile publice românesti. Prin această initiativă, finantată din surse private, partenerii conectează comunitatea la informaţie prin intermediul tehnologiei moderne. ANBPR are un rol important atât în derularea activitătilor programului, cât mai ales în conservarea si permanentizarea rezultatelor.