twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Proiect 'Gala Filmului Fomânesc dedicat centenarului primului război mondial - Vrancea Eroică - anul Mărăsti, Mărăsesti, Oituz'


Consiliul Județean Vrancea și Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea derulează, în perioada 29 octombrie – 10 decembrie 2018, proiectul ”Gala Filmului Românesc Dedicat Centenarului Primului Război Mondial - Vrancea Eroică - Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”, proiect finanţat de Consiliul Județean Vrancea.
    
Proiectul își propune promovarea Centenarului Primului Război Mondial, a Vrancei eroice, a Memoriei locale vrâncene, a bibliotecilor publice partenere în proiect și a filmelor istorice românești, spre a pune în valoare modul de configurare a identității naționale românești, în veacul care ne desparte de Marele Război, punând la dispoziția publicului larg, prin intermediul bibliotecii, a filmelor care celebrează identitatea națională.
    
Împreună cu partenerii noştri din proiect, am organizat diverse întâlniri cu elevii din judeţul nostru, alături de care am urmărit filme puse la dispoziție de către Arhiva Națională de Filme. Caravana de proiecție include un număr de unsprezece filme românești. Pornind de la aceste mărturii cinematografice, am invitat participanţii să dezbată o serie de teme precum: realitatea socială românească din Epoca Marii Uniri; jertfele asumate, în timpul Marelui Război, de către poporul român întru realizarea idealului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, punând accent pe importanţa Vrancei Eroice în făurirea României Mari; datoria de recunoştinţă faţă de înaintaşii noştri; importanţa luptelor de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz în cadrul Primului Război Mondial; promovarea valorilor româneşti şi a eroilor neamului românesc; asumarea ca model a eroilor.
   
Până acum, au participat un număr de 273 de vrânceni, dintre care 78 de adulţi, 93 de copii şi 102 liceeni.
    
În cadrul proiectului, Biblioteca Judeţeană organizează un concurs, pe două categorii de vârstă, cu premii destinate copiilor şi tinerilor vrânceni. Concurenţii se pot înscrie în concurs cu eseuri şi filme scurte, având ca temă ”Vrancea: istoria, eroii şi poveştile lor”. Pot participa la concurs copiii din ciclul gimnazial şi, respectiv, tinerii din ciclul liceal. Derularea concursului de creaţie literară (eseu) şi film scurt are loc în perioada 29 octombrie – 26 noiembrie 2018.
Proiectul ”Gala Filmului Românesc dedicat Centenarului Primului Război Mondial - Vrancea Eroică - Anul Mărăști, Mărășești, Oituz” continuă în lunile noiembrie şi decembrie, dorindu-ne să oferim comunităţii, în an de Centenar,  ocazia de a ne reaminti că Vrancea este un spaţiu al eroismului şi că eroii căzuţi pe fronturile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz au făcut posibilă împlinirea visului de veacuri al românilor – Marea Unire din 1918.

Vă invităm alături de noi!