Pe 1 si 13 martie 2012 Martinică, mascota Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă 'Focul Viu' Focsani, a vizitat cele doua locaţii ale Gradinitei numarul 23 din Focşani.
Martinica s-a imprietenit cu copiii din cele 8 grupe ale grădiniţei şi după ce preşcolarii i-au cântat, i-au făcut desene, i-au arătat jucăriile, ursul a făcut fotografii cu copii.
In viitor acţiunea va continua iar Martinică se pregateste să revină la grădiniţă, pentru a oferi preşcolarilor hrană sănătoasă şi pentru a le cere micuţilor să-i îngrijească rana de la picior, făcută de capcane.
Noi cei de la Asociaţia "Focul Viu" dorim să ne implicăm în educaţia timpurie, deoarece am conştientizat impactul întâlnirii cu mascota asupra copiilor: copii de la gradiniţa nr.1 din Odobeşti care au dat numele mascotei şi-au amintit de întâlnirea cu ursul cel puţin 6 luni aşa cum ne-a declarat educatoarea Marcela Mucenica cu care noi am colaborat.
Colaborarea cu gradiniţele, pe care noi ne-o dorim depinde în mare măsura de educatorii care sesizează sau nu valoarea educativă a unor activităţi extracurriculare. Un exemplu în acest sens este şi demersul nostru la Grădiniţa nr. 23 unde cadrele didactice au văzut valenţele educative ale activităţii.
Personalul grădiniţei 23, legat de colaborarea cu Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă 'Focul Viu' Focsani, ne-a declarat:
'Grădiniţa nr.23 Focşani a fost beneficiara unei întâlniri cu mascota Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă 'Focul Viu' Focsani – Martinică, în perioada de evaluare a proiectului educaţional „Din lumea celor care nu cuvântă”. Copiii grădiniţei au fost încântaţi să povestească despre animăluţe, să cânte, să recite poezii şi chiar să adreseze întrebări pentru a-şi satisface unele curiozităţi din viaţa animalelor. S-a legat o adevărată prietenie între copii şi Martinică, la despărţire stabilindu-se că ne vom reîntâlni pentru a încuraja copiii să îndrăgească harana sănătoasă. Desigur ne gândim la alte activităţi în colaborare cu Asociaţia „Focul viu”, pentru că am găsit în rândul reprezentanţilor săi multă deschidere şi interes pentru activitatea preşcolarilor.'