twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Donații de carte, colinde și tradiții românești la Borgaro Torinese - Italia
În perioada 7 – 10 decembrie 2013, o delegaţie a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea a efectuat o vizită în Italia la Borgaro Torinese la invitaţia Asociaţiei Culturale „Dacia”, condusă de doamna Mariana Iacob, originară din judeţul Vrancea. Vizita a constituit o continuare a proiectului, inițiat în anul 2009, de înființare a colecției de carte românească la Borgaro Torinese.
Manifestările au avut un caracter oficial şi s-au bucurat de susţinerea şi participarea primarului localității, domnul Vincenzo Barrea și a secretarului primăriei, care au adresat cuvinte de salut bibliotecarilor din Focșani, apreciind totodată implicarea acestora în proiecte culturale de asemenea anvergură.
 În cadrul programului organizat  de Asociația DACIA din Borgaro Torinese și de filialele acesteia din Torino și Rivoli au avut loc lansări de carte, spectacole de colinde și tradiții de iarnă, specifice românilor, cât și întâlniri profesionale cu bibliotecari din bibliotecile din aceste zone ale Italiei.
Biblioteca Județeană Vrancea a oferit în acest context: obiecte tradiționale românești, aproximativ 100 cărți donate Asociației DACIA (majoritatea destinate preșcolarilor)  și au fost stabilite proiecte viitoare comune.
Având în vedere atât interesul românilor  rezidenţi cât şi acel al autorităţilor din Borgaro Torinese de a contribui la permanenţa schimburilor culturale româno-italiene, s-a concluzionat necesitatea continuării unor relaţii instituţionale care să implice atât comunitatea focșăneană cât și membrii diasporei din această zonă.
În contextul acestei vizite, prin donațiile oferite, s-au creat surse de documentare la bibliotecile din Borgaro Torinese și Rivoli unde sunt comunități cu foarte mulți români.
Totodată,  s-a realizat  documentarea și  prospectarea  nevoii de carte și domeniile de interes pentru viitoarele donații de carte orientate către bibliotecile din Borgaro Torinese şi Rivoli.
Acest proiect reprezintă un demers cultural necesar, care ne onorează şi ne obligă totodată, mai ales că am găsit în Borgaro Torinese şi Rivoli, un exemplu de bună înţelegere comunitară între italieni şi români dar şi o emoţionantă şi susţinută implicare a Asociaţiei Române Dacia în conservarea şi promovarea limbii, tradiţiilor, literaturii şi culturii române în general.