twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Ceramică Monteoru descoperită la Obrejița


În data de 22 noiembrie 2016, reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, împreună cu un ofițer al IPJ Vrancea și un arheolog al Muzeului Vrancei s-au deplasat în localitatea Obrejița, urmare a unei sesizări telefonice venită din partea unui localnic cu privire la descoperirea unui vas ceramic și a unor fragmente ceramice ieșite la iveală cu  ocazia săpăturilor pe care le efectua la o groapă, în curtea locuinței sale.

La locul descoperirii s-a constatat existența unui vas din ceramică aproape întreg și a unor fragmente ceramice de dimensiuni diferite, de culoare neagră, din pastă de lut ars, cu model incizat manual.

Potrivit aprecierilor arheologului Muzeului Vrancei este vorba de un vas ceramic din epoca bronzului - Cultura Monteoru (Ic4).

Cultura Monteoru  poartă denumirea așezării eponime descoperită la Sărata-Monteoru (județul Buzău),  ocupând un teritoriu întins în regiunile de deal din centrul României (SE Transilvaniei, Moldova centrală, Vrancea și zona de N a Munteniei până în județul Dâmbovița).

Situată în aria centrală de locuire a tracilor nordici, carpato-dunăreni, grupul Monteoru a contribuit, spre sfârșitul epocii bronzului, la formarea unei noi sinteze etno-lingvistice și culturale, cunoscută sub numele de cultura Noua.

Cu acordul celui care a făcut descoperirea, vasul de ceramică, cât și fragmentele de ceramică au fost preluate de arheologul Muzeului Vrancei, în vederea studierii științifice și a demarării procedurilor de clasare în patrimoniul cultural național mobil, conform prevederilor legale.