twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Expoziţia foto-documentară 'Monumente istorice în Focsani' @ Ateneu


Ateneul Popular „Mr.Gh.Pastia” vă invită să vizionaţi în perioada 17-30 aprilie 2018, în foaierul clădirii, expoziţia foto-documentară „Monumente istorice în Focsani”, realizată cu ocazia aniversării Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor Istorice.

Anual, la 18 aprilie, se marchează, începând cu 1983, Ziua Internaţională a Monumentelor şi  Siturilor, la propunerea ICOMOS - Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, aprobată de Conferinţa Generale UNESCO. Această aniversare oferă posibilitatea conştientizării publicului cu privire la patrimoniul monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, precum şi a vulnerabilităţii acestuia, dar şi asupra eforturilor necesare protecţiei şi conservării sale.

La 18 aprilie 1982, cu ocazia unui simpozion organizat de ICOMOS Tunisia, a fost sugerată ideea de a se stabili o zi pentru a sărbători diversitatea patrimoniului din întreaga lume. Pornind de la această idee a fost stabilită Ziua Internaţională a Monumentelor şi  Siturilor, proiect aprobat de Comitetul executiv al organizaţiei.

Conferinţa Generală a UNESCO a adoptat o Rezoluţie în acest sens în cadrul sesiunii sale din 22 noiembrie 1983, recomandând statelor membre să examineze posibilitatea de a declara ziua de 18 aprilie ca Zi  Internaţională a Monumentelor şi  Siturilor. În timp ce, mai multe ţări şi regiuni au stabilit ca zi a patrimoniului - Ziua europeană a patrimoniului, sărbătorită în fiecare an în septembrie - Ziua Internaţională a Monumentelor şi  Siturilor a reprezentat o oportunitate pentru toate Comitetele Naţionale ICOMOS de a susţine cauza lor împreună, în aceeaşi zi.

În fiecare an organizaţia de specialitate de pe lângă UNESCO – Consiliul internaţional al monumentelor şi siturilor (ICOMOS) propune un generic pentru Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice. În 2018, tema este „Zestre pentru generaţii”.