twitter
    Aici poate fi si evenimentul sau oferta ta.Gratuit!

Victoriile Aeronauticii Române – Vrancea 1917


În cadrul Conferinţei dedicate Primului Zbor pe Aerodromul Focşani, conferinţă organizată de către Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii,  Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea va fi prezentă cu o expoziţie de cărţi şi fotografii cu tematică aeronautică, intitulată „Victoriile Aeronauticii Române – Vrancea 1917” şi realizată de către colectivul Sălii de Lectură şi Internet.  Expoziţia va cuprinde şi reproduceri după fotografii  originale aflate în colecţia personală a domnului Petru Mincu, colaborator al Bibliotecii Judeţene.

Cu prilejul aniversării a 105 ani de la executarea Primului Zbor pe Aerodromul Focşani, în după-amiaza zilei de vineri, 9 iunie, între orele 18-00-19.30, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focşani se va desfăşura Conferinţa cu tema „Destine aeronautice în Poarta Focşanilor”. Vor conferenţia şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general maior aviator Laurian Anastasof, prof. univ. dr. Jipa Rotaru, prof. univ. dr. Valeriu Avram, comandor (rez) aviator dr. Jănel Tănase.

Evenimentul este dedicat sublocotenentului aviator Gheorghe Negrescu. Acesta, în data de 26 mai/7 iunie 1912 la ora 4.20,  a decolat în raidul Cotroceni-Iaşi, cu intenţia de a duce salutul tinerei aviaţii la dezvelirea monumentului domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în ziua de 27 mai/8 iunie, la Iaşi. Din pricina unei defecţiuni tehnice, pilotul a fost nevoit să aterizeze la Bârlad, în data de 27 mai/8 iunie, de unde, în data de 29 mai/10 iunie, a aterizat la Focşani. Potrivit istoricilor, raidul aerian efectuat a reprezentat „un succes al aviaţiunii noastre tinere şi a pregătirii excepţionale a sublocotenentului Negrescu Gheorghe”.

Vă aşteptăm să participaţi la un eveniment de excepţie dedicat comunităţii noastre!