Drumul podgoriilor vrancene... pe bicicleta
11 octombrie 2015
Niciunde
toamna nu este atât de frumoasă cum este în podgoriile din Vrancea. Pe
zeci de kilometri lungime nu vezi altceva decât viță de vie ruginie și
struguri cu tentă de chihlimbar. Iar toamna, viilor li se mai adaugă
ceva… sufletul podgorenilor, oameni destoinici și harnici, care își dau
toată silința și pun toată priceperea lor în slujba a ceea ca va fi
vinul nou, vinul anului care tocmai se scurge
molcom, cu dimineți încețoșate în negură și amiezi cu soare tomnatic.
Pe 11 octombrie 2015, în cadrul Festivalului Internațional al Viei și
Vinului ”Bachus 2015”, Consiliul Județean Vrancea îi invită pe
pasionații de cicloturism să descopere farmecul viei și vinului din cea
mai întinsă podgorie a României. Aceast eveniment își propune să pună în
valoare şi să promoveze un traseu turistic extrem de atractiv atât din
perspectivă oenologică cât și din perspectivă cultural-istorică. Pe
Drumul Podgoriilor Vrâncene vom descoperi, împreună, o istorie
miraculoasă...o poveste pe care nu te vei mai sătura să o auzi.
Dăm starul acestei aventuri de toamnă duminică,11 octombrie, în jurul orei 10.30 în Piața Unirii din Focșani. Facem un warm-up cu un DJ celebru și punem rămășag că cele mai frumoase majorete din Vrancea vor veni să ne ureze baftă pe traseu.
Mergem apoi ordonați frumos, câte doi, spre Cîmpineanca. După Cîmpineanca vom ajunge în Odobești și ne vom opri la faimosul Beci Domnesc administrat de Vincon SA.
Dacă avem noroc artiștii de la Țara Vrancei ne vor întâmpina și ne vor arăta cum se făcea vinul o dată în ceea ce cu mândrie numim ”Meșteșugul vinului”, iar mai apoi oenologii de la Beciul Domnesc vor deschide porțile pivniței și ne vor arăta cea mai mare și mai valoroasă vinotecă din România.
După vizita din cramele lui Ștefan cel Mare vom continua prin vie până la ruinele fostei biserici Cazacli, biserică construită de negustorii ucrainieni care făceau negoț la Odobești. De la Cazaclii vom pleca spre Beciu...dar ca să ajungem în faimoasele vii din Faraoane vom avea de urcat o pantă adevărată! Efortul merită pe deplin căci peisajul este mirific, mai ales într-o zi de toamnă în care frunzele viilor sunt arămii. Ca să ne tragem sufletul ne vom opri la o apă și o fructă sus pe deal. Drumul din Faraoane trece pe lângă un conac celebru, cel al lui Duiliu Zamfirescu, pentru ca mai apoi să ne solicite în alte urcări spectaculoase.
Dar nu de urcat ne este nouă frică...ci mai ales de coborârile care pot pune probleme începătorilor în momentele de frânare. Nu uitați să puneți frână mai ales pe roata din față...dar mai ales să țineți viteza bicicletei sub control. După această paranteza continuăm cu viteză....spre Casa Ochean, crama din Cîrligele care ne va deschide porțile pentru o vizită și o mică degustare cu vinuri noi dar și din cele mai așezate. De la Cârligele...nu mai avem decât vale până la destinația noastră finală: Piața Unirii, Focșani.
În total un traseu care măsoară cam 44 kilometri și pe care estimăm să îl parcurgem în 3 ore +/- opririle de pe traseu.